35

De Eerste Kamer heeft, in een versnelde procedure, ingestemd met de wetswijziging van minister Blok die het mogelijk maakt dat de Belastingdienst inkomensgegevens deelt met verhuurders.

Minister Blok (Wonen) kan doorgaan met de inkomensafhankelijke huurverhoging voor mensen in een sociale woning, ook wel gluurverhoging genoemd. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een zogenoemde reparatiewet. Daarin wordt duidelijker vermeld dat de Belastingdienst verplicht is om inkomensgegevens van huurders aan verhuurders te verstrekken.

De Raad van State oordeelde vorige maand dat de Belastingdienst die gegevens niet mag doorspelen aan verhuurders omdat de wet er niet duidelijk genoeg over is. Met deze reparatiewet komt Blok tegemoet aan dat bezwaar. De minister heeft altijd gezegd de verhoging een ,,juist instrument” te vinden om mensen die iets meer verdienen ook iets meer te laten betalen.

Komende maandag volgt de uitspraak van een kort geding dat de Woonbond heeft aangespannen tegen de huidige onrechtmatige verwerking van inkomensgegevens van huurders door de Belastingdienst. De Woonbond bereidt daarnaast bij de rechtbank een collectieve claim voor over de te veel betaalde huur van de afgelopen drie jaar. Vanaf 2013 is de inkomensafhankelijk huurverhoging wel gevraagd, terwijl de wettelijke basis hiervoor ontbrak.

De Woonbond wil een regeling waarmee huurders te veel betaalde huur terug kunnen krijgen en de te hoge huurprijs wordt gecorrigeerd. Door de inkomensafhankelijke huurverhoging kregen middeninkomens (vanaf €33.600,- bruto) een extra hoge huurverhoging. Bij een eventuele schikking, of uitspraak, kunnen alle huurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging hebben gehad, een beroep doen op de uitspraak of de in schikking getroffen regeling.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Lul
8 jaren geleden

Deze klote regering, huizenbezitters worden aan alle kanten geholpen maar de huurders worden extra belast. Tijd voor verandering, stem in Maart 2017

FFW
8 jaren geleden

Stemmen!?
Dat helpt denk je?

JanMetDePet
8 jaren geleden

We zullen ermee moeten leren leven (nee, ik ben er ook niet blij mee).
Het enige wat ik nu nog zie is een grondwettelijk recht, maar dat is niet mijn vak, dat zullen juristen moeten uitzoeken.

Wat ik WEL wil opmerken is: Als je meer huuur betaald kun je hogere eisen aan de woning stellen. Gebruik dat!!!!

Als laatste: ik zou GRAAG willen verhuizen naar een seniorenwoning (boven-sociaal voor mijn part). MAAR DAT IS ER NIET!!!!! Bejaardenhuis zou ik niet willen als het al mogelijk zou zijn.

knarfist
8 jaren geleden

Laat die smerige huurders maar gaan werken voor hun geld!
Ach ja….