37

Tunesië, Parijs en nu Brussel: escalerende aanvallen op westerse doelen weerspiegelen een verschuiving van de focus van Islamitische Staat (IS).

     door Paul Rogers

IHS Jane’s, een Brits consultancybedrijf voor defensie, heeft onlangs een beoordeling van het risico van een gewapende terroristische aanval in Europa voltooid. Het rapport werd een paar dagen voor de aanslagen in Brussel van 22 maart gepubliceerd. De conclusie luidt dat het risico hoog is, en dat terroristen het gebruik van vuurwapens waarschijnlijk zullen verkiezen boven bommen omdat eerstgenoemde makkelijker verkrijgbaar zijn.

Volgens een ingewikkelde methode beoordeelde men welke steden het meeste risico lopen. Bovenaan het lijstje staat Parijs, gevolgd door respectievelijk Toulouse, Londen, Brussel en Kopenhagen. In het rapport wordt een opmerking aangehaald van Rob Wainwright, hoofd van de veiligheidsdienst Europol: ,,Europa wordt momenteel geconfronteerd met de hoogste terreurdreiging sinds een decennium. Tussen de 3.000 en 5.000 burgers van de Europese Unie zijn na een training in het Midden-Oosten bij Islamitische Staat hoogstwaarschijnlijk teruggekeerd naar Europa.”

In het geval van de Brusselse aanslagen zijn bommen in plaats van vuurwapens gebruikt. Het gebruikte explosief was hoogstwaarschijnlijk triaceton-triperoxide (TATP), een instabiele chemische stof die vrij gemakkelijk kan worden gemaakt van vrij verkrijgbare materialen zoals aceton en waterstofperoxide. Het vervaardigen van het explosief vereist wel enige kennis en vaardigheid, dus het opsporen van de bommenmaker heeft de hoogste prioriteit.

  Internationale doelen

Er is echter een belangrijkere vraag. Waarom heeft IS in 2015 en 2016 een strategie ontwikkeld om zijn gewelddadige campagne uit te breiden naar internationale doelen? In deze periode vonden er twee aanslagen plaats in Tunesië, twee in Parijs en nu dus Brussel. Inclusief een aantal pogingen die werden verijdeld (een poging in Parijs mee gerekend, zoals bekend is gemaakt door de politie op 25 maart)

In grote lijnen vormt dit een contrast met de strategie van de voorganger en rivaal van IS, al-Qaida. De operaties van de laatst genoemde terreurbeweging waren in de vroege jaren van dit decennium gericht op het aanmoedigen, mogelijk maken en het organiseren van soortgelijke aanvallen die plaats hebben gevonden in Istanbul, Bali, Islamabad, Jakarta, Mombasa, Amman, Casablanca, Madrid, Londen en vele andere plaatsen.

IS daarentegen heeft inmiddels de controle over een grondgebied, zoals Aboe Bakr al-Baghdadi’s, die beschouwd wordt als ‘kalief’ (hoofd van het kalifaat), het onderstreepte tijdens een preek in juli 2014 in de grote moskee van Mosul in Irak. Het kalifaat in Irak en Syrië vormt de kern ervan.

Sinds medio 2014 streefde IS er naar om ook samen te werken met andere islamistische groepen, zoals in de Kaukasus, Jemen en Libië (waar het de controle heeft over Sirte en van daaruit zijn macht uitgebreid heeft in meerdere gebieden in de regio). Maar pas recent heeft het kalifaat zijn zinnen gezet op westerse doelen, vanwaar?

  Daar, hier

Er zijn drie redenen aan te voeren voor de strategiewijziging van IS. Ten eerste zijn de aanslagen in Parijs en Brussel bedoeld om via de media wereldwijd een maximaal (schok)effect te bereiken. Dit moet niet alleen aantonen dat IS een beweging is met macht over de gehele wereld waar men serieus rekening mee dient te houden, het heeft eveneens als doel militante groepen aan te zetten tot het plegen van aanslagen en militaire acties. Waarmee IS de doelstelling benadrukt die het al had vanaf het begin: Oorlog uitlokken waarin het zich kan presenteren als de ware hoeder van de islam die onder vuur ligt van de verderfelijke westerse vijand.

Ten tweede wil IS zoveel mogelijk anti-islamitische onverdraagzaamheid en islamofobie aanwakkeren, en dan vooral in West-Europa. Met de bedoeling om in het Westen een klein maar aanzienlijk deel van jonge moslims die zich vervreemd en gemarginaliseerd voelen, vatbaar te maken voor indoctrinatie en rekrutering.

Ten derde speelt de oorlog in het Midden-Oosten – in het bijzonder de luchtcampagne (bombardementen) uitgevoerd door de Verenigde Staten geleide coalitie – een vitale rol in de verschuiving van de strategie van IS. Dit is al aan de gang sinds augustus 2014 en het wordt steeds duidelijker dat IS daardoor verzwakt raakt en zich moet terugtrekken. Dat bewijzen de recente verliezen van de steden Ramadi in Irak en Palmyra in Syrië.

IS is zeker verzwakt geraakt door de aanvallen en heeft terrein moeten prijsgeven, maar dat is minder erg dan westerse bronnen ons willen doen geloven. De verdrijving van IS uit Ramadi bijvoorbeeld heeft vijf maanden geduurd voordat het Iraakse leger in december 2015 controle over de stad kreeg. Het is inmiddels duidelijk dat eenheden van IS nog steeds actief zijn rond de stad, gelet op de aanvallen op het leger.

  Verliezen

IS kende in 2015 weliswaar een stijging van het aantal jihadisten als gevolg van de werving in het buitenland, maar het wordt momenteel geteisterd door grote verliezen die hoger liggen dan bekend is in de westerse landen. US Central Command, die de leiding heeft in de campagne tegen IS, beweert dat het in twintig maanden tijd minstens 20.000 aanhangers heeft gedood. Om een idee te geven hoe groot dit aantal is: het komt overeen met de aanslagen in Brussel waarbij het aantal slachtoffers elke dag twintig maanden lang zouden moeten worden opgeteld.

Aangenomen moet worden dat IS in staat zal zijn om stand te houden. De uitbreiding van de strijd in Libië biedt nieuwe perspectieven om de ‘edele oorlog’ tegen het Westen voort te kunnen zetten. Het heeft aangetoond dat het in staat is om op spectaculaire wijze terug te slaan. De hevige westerse luchtbombardementen begonnen waarschijnlijk aan het einde van 2014, begin 2015 effect te sorteren en noodzaakten IS om van strategie te veranderen.

Indien Europol het juist heeft, en IS volhardt erin om nieuwe strijders te rekruteren, dan is met de aanslagen in het Westen een nieuwe fase in de oorlog tegen IS aangebroken. Voor de Europese regeringen en de VS is dat een somber vooruitzicht. De komende maanden zullen zij de beslissing moeten nemen om de luchtoorlog in Irak en Syrië te intensiveren, meer gebruik te maken van special forces (misschien uitgebreid met grondtroepen), en de oorlog in Libië uit te breiden.

Dit alles zal worden uitgelegd met de boodschap dat IS in de verdediging is gedrongen om het de definitieve slag toe te kunnen brengen. Maar het lijkt er meer op dat we ons moeten voorbereiden op een wrede oorlog die naar ons toekomt.

Paul Rogers is professor op de afdeling vredesstudies van de Bradford Universiteit in Engeland. Hij publiceert wekelijks een opiniestuk op de website openDemocracy waar bovenstaande bijdrage van afkomstig is.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Antares
8 jaren geleden

“Maar het lijkt er meer op dat we ons moeten voorbereiden op een wrede oorlog die naar ons toekomt.”

Daar werkt de auteur graag aan mee. Geen woord over westerse steun aan terroristische organisaties. Zijn regering levert de wapens, hij verspreidt de angst. Tenzij er nog mensen zijn die geloven dat moslims een aanslag zouden plegen op vrijdag de dertiende.

Charlie Hebdo
8 jaren geleden

Het lijkt mij dat US Central Command eens moet gaan praten met de C.I.A. aangezien I.S. een dochteronderneming is van de C.I.A.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Charlie Hebdo

Jaag angst aan in de harten van de ongelovigen.

Klote C.I.A !

Sandra Westrenen
8 jaren geleden

Duidelijker kan Jane’s niet bewijzen dat zij zich hebben verhuurd voor de Agenda van de globalisten.
Wiens brood men eet …..
U bent niet gek, wel? Houdt de beweringen van Jane’s dan ‘s 1 voor 1 tegen het licht.
De argumenten die Jane’s aanvoert houden geen steek.

Geen twijfel over: Reagan besloot in eind ’80 al terroristen te gaan bewapenen. ” Operation Cyclone’, ‘blowback’ is de opzet – om chaos in het Westen te creeeren. Gladio was al een doorslaand succes, vooral met terreur in de EG. Iedereen dacht werkelijk dat het ‘de communisten’ waren.
Nu zit ex-Gladio Juncker aan de top van de EUSSR.
no.2 Tusk is ex-CIA

Het doel is Wereldrevolutie. Al onze vrijheden, rechten; onze cultuur, nationaliteit, menselijkheid uitwissen. Democraties zal dat niet lukken. Totale chaos en wereldoorlog moeten dat bewerkstelligen.
http://www.wakingtimes.com/2016/03/17/un-seeking-full-spectrum-biometric-dominance-of-the-human-race/
http://www.beyondthematrix.nl/2015/03/19/het-vierde-rijk-de-vestiging-van-de-matrix-wereldregering-via-massaslachting/
http://www.beyondthematrix.nl/2016/03/29/de-westerse-drijvende-kracht-achter-saoedi-arabie-en-financiering-van-terreur/

Ga maar na. Sinds 9/11 blijkt steeds weer dat het mediaverhaal al klaar lag voor het ‘gebeurde’; ook dat de daders al bekend waren – vaak zelfs door onszelf opgeleid; en dat ze hun paspoort, of andere vingerafdruk, achter laten op de plaats delict. Tamelijk stom, niet? En dan toch de hele NAVO steeds weer te slim af? We geven met z’n allen al meer dan 1.500 mrd. $ uit aan zgn. defensie, per jaar. Dus dan snapt u het wel, zou je denken.

http://www.ninefornews.nl/het-is-nu-bevestigd-islamitische-staat-isis-is-een-creatie-van-amerika/
22 Jihad Training Camps in the US – FBI Refuses to Take Action:
http://madworldnews.com/22-jihad-camps-fbi/
US cultivated, financed ISIS’ – FBI whistleblower Sibel Edmonds:
https://www.youtube.com/watch?v=-7AV7A_Hh_M

Mooi vb. hoe onze Regering hieraan meewerkt was Zaventem. Regering was wél geinformeerd, door – gek genoeg – de NYPD. De Regering en dús ook de AIVD besloten het geheim te houden en de man ongezien binnen te halen. (thee drinken, instructies en uitrusting – ‘safe haven’ geven en op pad sturen?)
Meer in het algemeen is het zeker dat getrainde IS na bewezen diensten – beestachtigheden – in Irak en/of Syrië – als vluchteling in Europa een VIP behandeling krijgen. Het slagveld voor de globalisten vanaf 2016 is: Europa.

Het slaat natuurlijk militair gesproken nergens op een gevechtsmacht waar de NAVO voor bibbert niet het NAVO-hoofdkwartier, of de zetel van de EU, belaagt. Nee, op 5 km. afstand vliegtuigpassagiers opblazen, maar dak en gevels vertrekhal in takt laten.
Bijzonder, niet?!
Angst zaaien – mmw. van onze corrupte media – dat schiet zo tenminste een beetje op. U moet gillen om nog meer politiestaat. Nog meer geld aan inperken van onze vrijheden.
Facebook wordt nu al ingezet om onze berichten te censureren. Kritiek op de open grenzen – levert u een ban op, wegens racisme!.
Dus, niet overdreven om te concluderen dat de echte terroristen aan de top staan.
http://beforeitsnews.com/police-state/2016/03/facebook-launches-a-new-initiative-thatll-infuriate-you-find-out-if-your-profiles-targeted-1000s-being-shut-down-3014.html

Sandra Westrenen
8 jaren geleden

Is haast geweest, niet opgemerkt, toch bewust? dat u deze propaganda hier dumpt. Jane’s is beslist niet onafhankelijk. Het heeft grote belangen in de wapenhandel.
Check de beweringen, en de retoriek hier van Jane’s. Het houdt geen steek.
IS is ‘gewoon’ de ‘War on Terror’; nu ze zo’n beetje klaar zijn in het M.O., is de EU aan de beurt. Vandaar de deal ook met de wrede racist en dictator Erdogan – de pijplijn om de IS-huurlingen voor een VIP-behandeling vlot de EU binnen te halen. Jawel, Rutte, Merkel, Hollande – zijn (op z’n best) bruikbare idioten die aan dit schofterige plan voor de destructie van Europa meewerken.
Angstzaaien en chaos is de opzet. U moet gillen ‘meer geld naar Defensie, meer geld naar de politiestaat. Tot nu toe dansen we perfect op de maat die de touwtjestrekkers slaan.

Ik weet niet wie ik ben
8 jaren geleden

Sandra, een kus voor jou want je reactie is chapeau. Hee, dat rijmt niet.