06

Ontwikkelingsorganisatie Solidaridad heeft een internationaal netwerk van brievenbusfirma’s. Via een in Panama geregistreerde stichting worden dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika belastingvrij betaald.

Vanaf 2009 zette de van oorsprong Nederlandse stichting firma’s op in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika. ,,Het is een labyrinth, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien”, zegt directeur Nico Roozen van Solidaridad. Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) gaat onderzoeken of Solidaridad heeft gehandeld volgens de normen van het keurmerk voor goede doelen.

Solidaridad had in 2009 de ambitie om te groeien. Hiervoor moest de organisatiestructuur op de schop. Solidaridad, dat tot 2009 bestond uit slechts één stichting in Nederland, moest verschillende entiteiten op andere continenten krijgen. ‘Het zwaartepunt van de organisatie verschuift van Noord naar Zuid. Onze zuidelijke partners krijgen meer autonomie in een nieuw op te zetten netwerkorganisatie’, stelde directeur Nico Roozen destijds.

Bovendien kon Solidaridad met deze nieuwe entiteiten aanspraak maken op subsidies en fondsen waarvoor een Nederlandse stichting niet in aanmerking komt. In de jaarverslagen van de ontwikkelingsorganisatie is te lezen hoe deze netwerkorganisatie eruitziet: alle zuidelijke kantoren verenigen zich in het Solidaridad Network in Nederland. Daar wordt de koers van Solidaridad bepaald.

Maar belangrijke onderdelen van de nieuwe organisatiestructuur ontbreken in de organogrammen. In 2009 besloot Solidaridad tot de oprichting van de Panamese Fundación Solidaridad Latinoamericana. Deze stichting is juridisch gevestigd in het gebouw van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca, het bedrijf dat inmiddels wereldwijd berucht is geworden vanwege het datalek Panama Papers.

Alle lokale Solidaridad-kantoren in Latijns-Amerika vallen onder de Panamese stichting, en niet direct onder de Stichting Solidaridad Network, zoals Solidaridad’s eigen informatie doet vermoeden. Activiteiten in Azië vallen onder een brievenbus in Hongkong en in Zuid-Afrika heeft Solidaridad een trust. Solidaridad heeft in Panama geen projecten, noch medewerkers of een kantoor. Waarom worden alle activiteiten in Latijns-Amerika dan toch in Panama ondergebracht?

,,We gebruiken de stichting in Panama als financial hub om geld over te maken naar onze organisaties”, reageert Roozen op vragen van Trouw en Het Financieele Dagblad. ,,Solidaridad betaalt, net als andere goede doelen, in Nederland geen belasting. Door het ontwikkelen van een zorgvuldige bestuurlijke en juridische structuur kan dit voordeel behouden blijven in het buitenland.”

Als gevolg van alle ophef zegt Solidaridad ‘per direct’ alle contacten met het adviesbureau Mossack Fonseca te hebben verbroken. In een schriftelijke reactie ontkent de ontwikkelingsorganisatie dat er sprake is van belastingontduiking. ‘Er worden in het kantoor in Panama simpelweg geen activiteiten ontwikkeld waarover belasting betaald hoeft te worden. Verschillen in belastingregimes zijn dan ook geen overweging geweest bij de locatiekeuze.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maxima
8 jaren geleden

Wie weet wat baasje Nico Roozen intussen verdient?

WA
8 jaren geleden
Antwoord aan  Maxima

Nou wijfie, een ding is zeker, jij verdient meer, haha. Maar waar ik meer mee zit is die geheime opnamen die ze in onze slaapkamer hebben gemaakt, heb je die gezien?!

http://www.sbs6.nl/video/9iIzqzNEMDv