A Bigger Splash_01

Het zomerse drama A Bigger Splash van de Italiaanse regisseur Luca Guadagnino is scherp en bezienswaardig. De film wordt gedragen door de fantastische acteurs Tilda Swinton en Ralph Fienness.

Op Pantelleria, een Siciliaans eiland in de Middellandse zee, stranden migranten uit Noord-Afrika met grote regelmaat. Dat serieuze probleem wordt even aangestipt tegen het einde van A Bigger Splash. De rest van de film handelt over vier welvarende eilandbezoekers. Tilda Swinton speelt Marianne Lane, een rockster op leeftijd die samenhokt met Paul (Matthias Schoenaerts).

De twee worden uit hun zomerse lethargie wakker geschud door de komst van Marianne’s ex-man Harry (Ralph Fienness) die samen met zijn dochter Penelope (Dakota Johnson) tergend ongenode gasten zijn. Harry is een nogal druk en bazig type, en tevens de voormalige muziekproducent van Marianne. Hij verstoort met grote overgave de zomeridylle van zijn ex-vrouw met haar jonge minnaar. De vrouw heeft onlangs een operatie aan haar stembanden achter de rug en kan niet spreken.

A Bigger Splash is een losse remake van de Franse klassieker La Piscine uit 1969 die gemaakt werd door regisseur Jacques Deray met Alain Delon in de hoofdrol. De Italiaanse film is minder serieus, de suspense onderhuids. Het is veeleer een sarcastische komedie wat vooral komt door de uitzinnige vertolking van Ralph Fienness als Harry. De man wil altijd het middelpunt van het feest zijn, en dat op uiterst irritante wijze.

A Bigger Splash_02

Bovendien probeert hij op slinkse wijze Marianne van haar jonge vriend los te weken. Tilda Swinton is groots in haar ‘stille’ rol; zonder tekst spreken haar blikken en lichaamshouding boekdelen. Dat de jonge acteurs Matthias Schoenaerts en Dakota Johnson in deze opzet minder tot hun recht komen, is een gegeven. Feit is dat Schoenaerts toch effectief de agressieve passiviteit van zijn personage weet te treffen.

Het lichtzinnige sarcasme van A Bigger Splash is verrassend amusant en meeslepend. Soms lijkt de film te verdrinken in de zonnige beelden van het aardse paradijs, maar regisseur Guadagnino brengt genoeg scherpe kantjes aan in zijn vertelling om het boeiend te houden. Hij maakte in 2009 Io sono l’amore, een gedragen melodrama dat iets totaal anders is. Beide films hebben wel hoofdrolspeelster Tilda Swinton gemeen. Deze Britse actrice is ondertussen de muze van Guadagnino geworden. In zijn volgende film, een remake van de horrorfilm Suspiria, mag ze opnieuw de hoofdrol vertolken.

Ulrik van Tongeren

A Bigger Splash (Lumière, 2015), nu in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties