07Twee personen die afgelopen week in Stolwijk zijn aangehouden voor het verspreiden van posters gericht tegen een lokaal bouwbedrijf, worden vervolgd voor smaad. Ze voerden actie tegen de bouw van een detentiecentrum voor vluchtelingen.

Het duo werd dinsdagnacht op straat aangehouden tijdens het plakken van politieke posters waarmee het handelen van de bouwfirma De Vries en Verburg uit Stolwijk wordt aangeklaagd. Deze aannemer heeft, in opdracht van Justitie, meegewerkt aan de totstandkoming van een Gesloten Gezinsvoorziening in Soesterberg waarin gezinnen en alleenstaande minderjarige vluchtelingen in afwachting van hun uitzetting worden vastgehouden.

Tijdens hun voorgeleiding bij de officier van justitie kregen de verdachten te horen dat hen smaad ten laste wordt gelegd. De poster bevat, naast de tekst ‘Bouwbedrijf De Vries en Verburg – uw duurzame partner in deportaties – Bouwt vol trots de gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist’, het logo van de firma. Volgens de officier van justitie tasten de verspreiders van de poster hiermee de ‘eer en/of de goede naam van Bouwbedrijf De Vries en Verburg B.V.’ aan.

Namens de verdachten zegt Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU), een actiegroep die campagne voert tegen de binnenkort te openen Gesloten Gezinsvoorziening, niet te begrijpen waarom er sprake is van smaad. ‘De Vries en Verburg bouwt wel degelijk een gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist’, aldus AAGU. Bovendien wordt de tekst al vanaf aanvang van de campagne, zomer vorig jaar, verspreid op stickers, posters, websites en sociale media.

Twee weken geleden etaleerde een ‘promotieteam’ van AAGU de posters bij een kraampje van De Vries en Verburg op de bouwbeurs ‘Building Holland’ in de Amsterdamse RAI. Daarbij werden twee activisten opgepakt wegens huisvredebreuk, de postertekst zelf bleef buiten schot. AAGU roept op de posters en stickers met de gewraakte tekst te blijven verspreiden. De twee posterplakkers moeten zich wegens ‘smaadschrift’ op 23 mei verantwoorden voor de politierechter in Den Haag.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Gaat het hier nu om vluchtelingen of om j kletskoek en aanverwanten?