09

De Ethiopische regering worstelt met de grootste binnenlandse crisis in ruim tien jaar. Terwijl de etnische Oromo massaal de straat opgaan, wordt een deel van het protest gekaapt door milities en reageren ordehandhavers met hevige repressie.

Het begon in november met een voetbalveldje dat lokale ambtenaren hadden toegewezen aan een projectontwikkelaar. Daarop gingen studenten de straat op in Ginchi, een stadje op 80 kilometer afstand van hoofdstad Addis Abeba. Hun protest werd snel in de kiem gesmoord, maar het was te laat. De Oromo, goed voor ongeveer een derde van de 95 miljoen inwoners, zagen hun kans schoon om hun ongenoegen over het beleid te ventileren.

De grond in Ethiopië is in handen van de staat. Het is een netelige kwestie geworden omdat wereldwijd steeds meer investeerders op zoek zijn naar alternatieven voor de volatiele aandelenmarkten, bijvoorbeeld grond in een ontwikkelingsland. De Ethiopische regering heeft snel gereageerd op deze interesse. Sinds 2009 huurt ze langdurig zo’n 2,5 miljoen hectare aan meer dan 50 buitenlandse investeerders uit onder andere India, Turkije, Pakistan, China, Soedan en Saoedi-Arabië.

De Oromo zagen dit als een verontrustende trend. Veel van hen zijn immers kleinschalige boeren. Ook nadat hun regionale partij de regering zover had gekregen dat ze haar masterplan om buitenlandse investeerders aan te trekken afvoerde, ging het protest door. ‘De wijdverbreide, aanhoudende en terugkerende betogingen zijn een duidelijk signaal van een jong en rusteloos segment van de bevolking, dat zich gemarginaliseerd voelt”, schreef de krant Fortune.

Internationale organisaties, activisten en waarnemers schatten dat er sinds november bij onlusten 80 tot meer dan 250 mensen zijn gedood. ,,Het gaat om een incompetente regeringsstructuur”, stelt Daniel Berhane, een prominent politiek blogger uit Addis Abeba, die schrijft voor de website Horn Affairs. ,,Je hebt ministeries die naast elkaar liggen maar niet met elkaar praten, en op elk niveau (regio, zone of district) zijn er bestuurders die discussiëren over wie verantwoordelijk is en die elkaar bekritiseren.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties