10

Het Europees Parlement (EP) heeft zich vandaag uitgesproken voor inperking van het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat. Voor een totaalverbod op het veelgebruikte, maar omstreden product, was geen meerderheid.

Glyfosaat is sinds 2002 het meest gebruikte basisproduct in de onkruidverdelgers Roundup, Bayer Clear-up en Pokon Stop. De Europese Commissie wilde aanvankelijk de vergunning voor toepassing binnen Europa met vijftien jaar verlengen, maar daartegen rees de afgelopen maanden protest bij milieu- en gezondheidsorganisaties. Die willen een totaalverbod vanwege de mogelijke kankerverwekkende en hormoonverstorende werking van glyfosaat.

Vandaag bleek dat er geen meerderheid binnen het EP aanwezig is voor de 15-jarige verlenging van de vergunning. Aangezien er ook geen meerderheid is voor een totaalverbod, zoals de milieucommissie eerder had voorgesteld, sprak een nipte meerderheid zich uit voor een compromis in een niet-bindende resolutie: een vergunning voor zeven jaar, gekoppeld aan inperking van de toepassingen. Dat laatste houdt zoveel in als dat glyfosaat enkel nog mag worden toegepast voor professionele doeleinden in de land-, bos- en tuinbouw.

Het EP wil bovendien dat de Europese Commissie een onafhankelijk onderzoek instelt naar mogelijke schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en dat alle wetenschappelijke informatie die door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is gebruikt in haar beoordeling van glyfosaat openbaar wordt gemaakt. Nationale experts van het comité dat farmaceutische toepassingen voor planten, dieren, voedsel en diervoeder beoordeelt, moeten in mei besluiten of ze het commissievoorstel in meerderheid steunen.

In de aangenomen resolutie roept het EP tevens met urgentie op alternatieven voor glyfosaat te ontwikkelen gezien het grote belang van het middel voor de landbouw. De Europese verkoop van de omstreden onkruidverdelger aan particulieren wordt aan banden gelegd. Het EP wil niet dat glyfosaat nog langer wordt toegepast in de openbare ruimte en het gazon. In Nederland is de verkoop van glyfosaat aan particulieren sinds november 2015 verboden. Desondanks is bijvoorbeeld Roundup nog bij diverse tuincentra verkrijgbaar, en tevens online te bestellen bij Warentuin.nl en Twishgarden.nl.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A Bruinsma
8 jaren geleden

De voorstemmers helpen de wereld door hun zakkevullerij naar de verdommenis

Wil Kars
7 jaren geleden

Boycot de bedrijven die het nog verkopen…!