14

Leerlingen van het Maartenscollege in Haren houden op 9 mei een luidruchtige protestmars tegen de opening van een filiaal van Primark in de stad Groningen. Ze willen dat de winkelketen fairtrade-kleding aanbiedt.

Zeker zeshonderd leerlingen van het Maartenscollege in Haren hebben aangegeven op maandag 9 mei deel te zullen nemen aan de zogenoemde Primarch. Ze lopen op luidruchtige wijze van het schoolgebouw naar winkelcentrum Westerhaven in Groningen, waar Primark op 17 mei een winkel opent. Vervolgens ondernemen de jongeren een poging om het wereldrecord ‘t-shirts vouwen’ te verbreken dat momenteel op vierhonderd staat.

Op die manier willen ze aandacht vragen voor de wijze waarop de door Primark tegen spotprijzen aangeboden kleding wordt gemaakt, namelijk onder slechte werkomstandigheden in met name Aziatische lagelonenlanden. Een aantal scholieren heeft recent in het kader van het scholierenproject Both Sides Now een reis naar Vietnam gemaakt en in Cambodja met eigen ogen gezien hoe daar kleding wordt geproduceerd. Zoals door een 9-jarig kind dat de merklabeltjes in de kleding naaide.

De Ierse winkelketen Primark opent steeds meer winkels in Nederland waarvoor honderden mensen, voornamelijk jongeren, voorafgaand de opening urenlang in de rij staan. Je kunt er voor een schijntje volgens de laatste mode een hele garderobe samenstellen. Veel van de verkochte ‘wegwerpkleding’ wordt geproduceerd in India, waar de arbeiders zwaar onderbetaald worden. Van een schamel maandinkomen van 112 euro moet je niet vreemd opkijken, noch dat er kinderarbeid in het geding is.

Toch doet Primark het niet slechter dan vergelijkbare winkelketens als C&A, Zana en H&M. Sterker, volgens de actie-/onderzoeksgroep Schone Kleren Campagne scoort Primark ten opzichte van de drie grote concurrenten beter op andere terreinen. Zo was Primark een van de eerste bedrijven die flinke compensatie betaalde aan de slachtoffers en nabestaanden van de rampfabriek Rana Plaza in Bangladesh. Ook heeft het een aantal projecten opgezet, onder andere rond vakbondsvrijheid in India, en betekenisvolle stappen gezet naar hogere lonen voor arbeiders. De duurzaamheidswijzer Rank a Brand deelt Primark onder in de categorie D.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties