16

Albert Heijn biedt onder valse etikettering tomaten aan die in de door Marokko bezette West-Sahara worden geteeld. Dit ondanks de uitspraak van het Europees Hof dat de invoer van producten uit het bezette gebied illegaal is.

Cherrytomaten van het merk Rivolo die momenteel in de schappen van Albert Heijn liggen, worden volgens mevrouw Van Beek van AH Klantenservice geteeld in de havenstad Agadir aan de westkust van Marokko. Echter, uit onderzoek van de website Supermacht.nl blijkt dat Ahold de tomaatjes slechts inkoopt bij een verpakkingsbedrijf in Agadir. De daadwerkelijke productie vindt plaats in Dakhla in de bezette West-Sahara. In Agadir worden de tomaten vervolgens verpakt en gereed gemaakt voor de export.

Half december 2015 schortte het Europees Hof de werking van een associatieovereenkomst tussen de EU met Marokko uit 2012 op voor zover dat te maken heeft met de handel in producten uit de door Marokko bezette West-Sahara. Het gevolg van deze uitspraak, bedongen door een door het Polisario Front in 2013 aangespannen rechtszaak, is dat Marokko enkel nog landbouwproducten, vis en visproducten mag exporteren als onomstotelijk is aangetoond dat die producten niet uit West-Sahara afkomstig zijn. De EU heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van het Hof.

Met de verkoop van cherrytomaten uit West-Sahara is AH in overtreding. ‘AH steunt zo Marokkaanse bezetting van het gebied en ontduikt de Europese douane- en belastingregels’, aldus Supermacht.nl. Op vragen aan het concern over deze vorm van ‘fraude’ volgen onduidelijke antwoorden. Zo verwijst AH naar ‘een slecht functionerende Europese etiketteringsrichtlijn’ en ‘er is ons niets bekend dat er geen producten uit Marokko geïmporteerd mogen worden.’

Marokko houdt sinds 1975 het grondgebied en de zeestrook van West-Sahara bezet op grond van een onwettig verdrag met het toenmalige koloniale Spaanse bewind. Door toedoen van opeenvolgende Marokkaanse koningen exploiteren tal van Marokkaanse en buitenlandse bedrijven sindsdien de natuurlijke rijkdommen van het land en de zee. De opbrengsten echter gaan niet naar de oorspronkelijke Saharawi bevolking die daar wel recht op heeft.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ben
8 jaren geleden

Het is niet waar dat de bevolking niets van de opbrengsten ziet. De westelijke Sahara is door de Marokkaanse overheid voorgetrokken. Er wordt veel gebouwd en de bevolking krijgen flinke subsidies die voor de rest van Marokko niet gelden. De bevolking heeft het daar gemiddelt beter dan de rest van Marokko. Je moet eens naar Dhakla gaan en zien hoe mooi het daar is. De polosario kiest er voor om op staat van oorlog te leven met Marokko en te vluchten naar Algeria met een deel van de bevolking die daar in hele slechte condities leven onder het dictatuur van de Polosario. Stiekem wil de bevolking daar terug naar Marokko omdat het daar natuurlijk veel beter is, maar dat wordt niet toegestaan.

Fred
8 jaren geleden
Antwoord aan  Ben

Dat is helemaal niet waar.Marokko is volgens het internationaal recht een bezette macht van de Westelijke Sahara. Alle resoluties van de VN en van de Europese Unie en die van de Organisatie van de Afrikaanse Unie zijn duidelijk wat betreft de kwestie van de Westelijke Sahar;het is een dekolonisatie probleem,het is een bezette gebied en geen enkele land ter wereld erkent de Marokkaanse soevereiniteit over het gebied; iets dat Marokko wil niet zien of horen.de grondstoffen van de WS worden door de bezetter(Marokko) leeggepompt en aan de Marokkaanse gebieden besteedt zonder dat de bezette gebieden van de WESTELIJKE SAHARA IETS VAN PROFITEREN,DUS MAROKKO STEELT DE RIJKDOMMEN VAN HET GEBIED ZONDER TOESTEMMING VAN HET SAHARAANS VOLK OF DIE VAN ZIJN ENIGE EN LEGITIEME VERTEGENWOORDIGER POLISARO. De Saharawis in de door Marokko bezette gebieden leven in een sfeer van onderdrukking, marteling, verdwijning en in een armoede .Terwijl de saharawis die moesten hun land in 1975 uitvluchten als gevolg van de Marokkaanse invasie leven in zeker in niet in een ideale omstandigheden maar ze zijn zeker heel veel beter dan die in hen eigen land leven op alle gebieden: onderwijs,gezondheid,vrijheid,vrijheid van beweging,gelijke kansen…………..

Egbert
8 jaren geleden

Veel van de mensen die nu in de Westelijke Sahara wonen zijn immigranten uit Marokko. Die migranten worden inderdaad gesubsidieerd door de Marokkaanse overheid. De oorspronkelijke bevolking wordt zwaar onderdrukt. Marokko staat vrijwel alleen met haar claim dat de Westelijke Sahara legitiem onderdeel is van Marokko, alleen de Arabische Liga staat achter Marokko. Naast de VN verwerpt ook de Afrikaanse Unie de annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko. Daarom is Marokko geen lid meer van de Afrikaanse Unie.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_Unie#Marokko_en_de_Westelijke_Sahara
Op de website van de Solidariteitsgroep Westelijke Sahara staat meer over dit conflict.
http://www.westelijkesahara.org/lNL

8 jaren geleden

Western Saharawi zijn soevereine Zuid-Marokko. Ze zijn vrij om te gaan met internationale bedrijven om de vooruitgang van de Westelijke Sahara Gemeenschap. Al het andere is over de gebruikelijke propaganda van algerije agenten woonachtig in Nederland.

knarfist
8 jaren geleden

Aha een soort van zionistisch complot dus?

Zo zijn de Palestijnse gebieden ook niet bezet maar betwiste gebieden.

Grebbeberg slag stamppot zonder tomaten
8 jaren geleden

AH Moet zijn kleppers dicht houden of moeten hun maar ergens vandaan hun tomaten weg hallen als niet tevreden zijn en niet bij Marokko dan als AH onzakelijk gedragen !! al het is hun niks gedwongen om dat te kopen!!
meeste Burgers in Nederland die leiden alle genoeg aan armoede en honger door die kosten verhogingen complot In AH en mensen opzitten tegen elkaar !! Dus Nederlands burgers hebben het te danken aan Duits supermarkten die in Nederland zich vestigen die het goedkoop houden voor arme burgers!!
Dus ik ga geen boodschappen meer doen bij AH ook als ik eerder was gestopt ging ik af en toe heen nu wordt helemaal niks met die winkel!!! alle zaken gaan stopen met (Albertstamppot Hupermarkt)
AH = Achterlijk Horeca. De mazel
en trouwens Marokko moet zaken doen met grote landen zo als India , China , Russia, Canada, Braziel, als het om echte handel gaat !! Nederland die koopt twee tomaten en treken hun achterlijk stelligheid tegen zakelijkheid !!

Ould Errachid
7 jaren geleden

Halve gare onzin vermoedelijk van Marokkaanse origine. Een nuttige bijdrage waaruit helder blijkt dat vanuit Marokko weinig zinnigs is te verwachten over dit onderwerp. Bovenstaande wartaal is representatief voor de officiele Marokkaanse rechtvaardiging van de illegale bezetting. Deze islamitische monarchie is tegelijk ‘swerelds grootste illegale drugs exporteur en prostitutie paradijs waar een groot deel van de bevolking analfabeet is. Dat heeft de steun van Israel zoals het Apartheidsbewind dat ook genoot.

7 jaren geleden

Ould Errachid is een Algerijnse profiel te vallen de eenheid van Marokko en de Westelijke Sahara. In plaats van het aanvallen van Marokko, algerije regime moet werken te ontwikkelen om zijn economie.