19

De Tweede Kamer kan buitenspel worden gezet bij de invoering van de internationale handelsverdragen tussen Europa en de VS en Europa en Canada. Dat stelt voedselwaakhond Foodwatch op basis van een analyse over het goedkeuringsproces van de EU.

Via een zogenoemde ‘voorlopige inwerkingtreding’ kunnen de omstreden vrijhandelsverdragen van de EU met de VS over TTIP en met Canada over CETA al dit jaar van kracht worden, nog voordat de Nederlandse politiek er een besluit over heeft genomen. ‘In juni komt de Raad van Ministers bijeen in Brussel. Zij kunnen dan al besluiten om CETA deels of grotendeels voorlopig in te laten gaan’, aldus Foodwatch. ‘Indien de Tweede Kamer later alsnog tegen CETA stemt, is het verdrag nog drie jaar geldig.’

Deze handelwijze is, volgens Foodwatch, onbegrijpelijk en zeer onverstandig. ‘Er is in Nederland veel discussie ontstaan over Europese verdragen sinds het Oekraïne-referendum. Daar moeten we van leren, want CETA zou heel goed het onderwerp van een volgend referendum kunnen zijn. Al meer dan 100.000 Nederlanders hebben de oproep hiervoor ondertekend. Nederland zou niet dezelfde fout moeten maken door CETA alvast inwerking te laten treden om vervolgens door de kiezer teruggefloten te worden.’

Indien de EU in juni instemt met CETA kan dit volgens Foodwatch bovendien tot allerlei andere problemen leiden. ‘Denk bijvoorbeeld aan de omstreden investeringsbescherming in CETA en TTIP. Hiermee kunnen bedrijven Nederland voor een speciale rechtbank slepen als ze menen dat nieuw beleid hun investeringen bedreigt. Strengere regels op het gebied van voedselveiligheid, arbeidsvoorwaarden of het milieu zouden dan in de toekomst aanleiding kunnen zijn voor enorme schadeclaims.’

Foodwatch deed dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer een noodoproep aan de Kamerleden over de gang van zaken. De organisatie vreest dat de nieuwe handelsverdragen consumentenbescherming verder onder druk zet. ‘Het verdrag ondermijnt democratische basisprincipes, beperkt beleidsvrijheid en staat ambitieuze duurzame ontwikkeling in de weg’, schrijft Foodwatch. Volgende week dinsdag is er overleg in de Tweede Kamer over TTIP en CETA.

Vorige week liet de Sociaal Economische Raad zich ook uiterst kritisch uit over TTIP. De twee omstreden verdragen moeten zorgen voor een goedkoper en eenvoudiger handel. De voornaamste kritiek ertegen is dat door het openstellen van de handel, de democratie en autonomie van landen ondermijnd zal worden. Bovendien vrezen tegenstanders dat Europese regels voor voedsel en veiligheid op de helling gaan. Ook de schimmigheid rond de onderhandelingen wordt gehekeld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties