20In Nederland woonachtige Turken moeten burgers die de Turkse president Erdogan beledigen aangeven bij het consulaat in Rotterdam. Dat vermeldt een e-mail die is verstuurd aan Turkse organisaties in Nederland.

In een e-mail die naar tientallen Turkse organisaties in Nederland is gestuurd, roept het consulaat op ‘beledigende’ en ‘denigrerende’ opmerkingen aan het adres van president Erdogan, Turkije en/of het Turkse volk te melden aan het consulaat met de namen van de ‘beledigers’ via info.cgrotterdam@mfa.gov.tr. Dat kan donderdag tot het einde van de middag, aldus het consulaat. Het betreft hier beledigingen geuit via Twitter, Facebook en in e-mails.

De Nederlandse afdeling van de Turkse oppositiepartij CHP (CHP Hollanda) reageert in een verklaring op haar website ontstelt op de oproep van het consulaat. Ze vergelijkt de huidige onderdrukking van kritische geluiden in Turkije met ‘de heksenjachtpraktijken tijdens de McCarthy-periode [gericht tegen communisten] in de VS’. De partij roept het consulaat op de oproep terug te trekken en dreigt met juridische stappen.

Ook de Turkse Arbeidersvereniging in Nederland (HTIB) is not amused. De organisatie roept Turken op het consulaat te bestoken met e-mails waarin geprotesteerd wordt tegen de oproep. HTIB stelt dat de oproep ‘doet denken aan de voetstappen van fascisme in Turkije.’ ‘Dit soort rekbare uitingen en beschuldigingen horen niet thuis in een democratie of een rechtsstaat’, aldus HTIB.

In de Tweede Kamer zijn donderdag eveneens kritische vragen gerezen over de oproep van het Turkse consulaat. SP-Kamerlid Karabulut bestempelde de oproep als Erdogan’s lange arm in Nederland en noemde het onacceptabel. Ze sprak over ongewenste bemoeienis en beïnvloeding en vergeleek het met een kliklijn. Een brede meerderheid van de Kamer steunde haar verzoek voor een debat, maar wanneer is nog niet bekend.

Rond de 2.000 mensen zijn of worden vervolgd in Turkije omdat zij Erdogan ‘beledigd’ zouden hebben. Het gaat om zaken sinds Erdogan’s verkiezing tot president in augustus 2014. De Turkse president diende onlangs ook in Duitsland een aanklacht in wegens belediging tegen de komiek en tv-presentator Jan Böhmermann die Erdogan onder meer uitmaakte voor geitenneuker. Op Facebook zijn de afgelopen dagen diverse cartoons verwijderd waarin Erdogan neergezet wordt als geitenneuker.

De actie van het Turkse consulaat doet denken aan de verkiezingscampagne van Erdogan in oktober vorig jaar. In Nederland woonachtige Turken ontvingen een brief van de Turkse premier Davutoglu met de oproep om op zijn islamitische AK-Partij te stemmen waar Erdogan lijsttrekker van was. In ruil voor hun stem werd hen persoonlijk voordeel in het vooruitzicht gesteld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Salute
8 jaren geleden

Niet alleen de Turkse Potentaat Erdogan, maar de hele islam is Nederland langzamerhand aan het overheersen. De laffe, domme politici bagatelliseren durven nooit stelling te nemen, bang voor de mogelijke gevolgen. Maar gevolgen van haren de kop in het zand steken gaat ons binnen afzienbare tijd opbreken.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Salute

Arm geitje.
In Nederland woonachtige Turken die hier gehoor aan geven paspoort inleveren en oprotten uit MIJN land.
Zijn ze nou helemaal besodemieterd?!
Oprotten met die gore fascisten!

Hector Reban
8 jaren geleden
Antwoord aan  knarfist

Ik ben het nu voor een groot deel met je eens, knarfist. Ik maak me ook zorgen over de politieke affiliaties van de in Nederland levende Turken en hun aanhankelijkheid aan de Turkse staat en de Turkse natie als die gelijk opgaat met weerstand tegen de Nederlandse samenleving. Bij de Turkse verkiezingen bleek dat juist in NL een overgroot deel van de Turken met stemrecht op Erdogan en de fascistische MHP stemden.

Turken hebben over het algemeen een sterke band met de staat vanwege het virulente nationalisme dat na 1923 via het kemalisme erin geramd werd. Turkije is een zeer nationalistische staat en daar komt nu een uiterst donker verbond met de minder toegankelijke stroming van de islam bij.

Je zult maar links of liberaal zijn in Turkije. Zie de aanslag op die demonstranten vorig jaar met tientallen doden.

Leonardo
8 jaren geleden

O. Ik dacht dat hij op jonge kraaien viel. Dat had ik dus toch mis XD

Erdogan, rot in hell
8 jaren geleden

Even afgezien van het feit dat Erdogan zich bemoeit met de nederlandse cultuur waar hij absoluut geen rechten kan laten gelden vind ik het opmerkelijk om te constateren dat hij in een sneltreinvaart zijn eigen land kapot maakt. Recent werd bekend gemaakt dat door de afname van het toerisme er 9 miljard euro ( het jaar 2015) minder verdient wordt. Honderden hotels gingen al failliet. Dat het financieel nog beroerder wordt in 2016 moge duidelijk zijn. Bovendien maakt hij van oost Turkije een massagraf, kapot geschoten huizen, mensen in het gebied kennen een uitgaansverbod hetgeen betekend dat zij niets kunnen kopen, zoals bij voorbeeld voedsel, medicijnen, water. Waarom? Erdogan heeft een pathologische hekel aan mensen die anders zijn. Of het nou Koerden, Europeanen of Armeniërs zijn maakt hem niet uit. Wat wel belangrijk is dat het goed is om te weten hoe bekrompen de man geestelijk in elkaar zit. De dwaas lijkt nog het meest op een kloon van Hitler, die vermoordde de vrije meningsuiting ook.

De enige Mohammed die geen kinderen neukt
8 jaren geleden

Erdogan’s arm wordt steeds langer? Moet zijn: Erdogan’s penis wordt steeds langer gelet op het enorme megalomane paleis dat hij, ventje erdogan, voor zichzelf heeft laten bouwen. Hij moet wel een pik hebben zolang als de Eiffeltoren. Als hij er een vlag aan vast knoopt en in Istanbul op zijn rug gaat liggen op het plein waar demonstranten afgemaakt werden, kan elke turk de vlag hoog boven alle minaretten van elke moskee zien wapperen.

dirt
8 jaren geleden

Turken infiltreren en nemen dan het land over zijn echte nazie figuren is algemeen bekend.
In Armenie deden ze dit al en massagraven ten overvloed
Nederland is te lief.
Als je voor Erdogan bent gewoon terug naar Turkije.