21
Molukkers grijpen het bezoek van de Indonesische president aan de Tweede Maasvlakte aan om voor een vrije Molukse republiek te pleiten

Papoea’s en Molukkers hebben vrijdag diverse malen in Den Haag en Rotterdam geprotesteerd tegen de komst van de Indonesische president Widodo. De man wordt onder meer schending van de mensenrechten verweten.

De Indonesische president verbleef in het kader van een handelsmissie twee dagen in Nederland. Vrijdagochtend had Widodo in het Catshuis in Den Haag een werkontbijt met premier Rutte waar een akkoord over maritieme samenwerking werd getekend. Aansluitend namen zij, in gezelschap van minister Schultz en burgemeester Aboutaleb, deel aan een boottocht door de Rotterdamse haven alwaar de Tweede Maasvlakte werd bezocht.

Een tiental Molukkers hielden tijdens de boottocht vanaf de wal een enorm spandoek op met de kleuren van de Vrije Molukse Republiek (RMS), een daad waarvoor je in Indonesië wordt vervolgd. Voorafgaand aan het bezoek van de Tweede Maasvlakte ging het gezelschap bij de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb op de koffie. In opdracht van de Molukse gemeenschap in Capelle aan den IJssel vlogen er vliegtuigjes rond met spandoeken gericht tegen misstanden in Indonesië.

Naast het gebouw van de Tweede Kamer op het Plein in Den Haag brachten tientallen actievoerders van de Free West Papua Campaign op traditionele wijze – dans, muziek en klederdracht – de situatie in West-Papoea onder de aandacht van geinteresseerde politici. Sinds 1961 strijdt de inheemse bevolking van de voormalige Nederlandse kolonie voor het recht hun eigen land te besturen. Het ludieke protest werd gadegeslagen door een enorme politiemacht.

Later in de middag trokken Molukkers en Papoea’s op naar Scheveningen waar Widodo in het Kurhaus deelnam aan een bijeenkomst met Nederlandse ondernemers over de kansen voor handel, investeringen en kennisuitwisseling met Indonesië. Ook minister Ploumen voor Buitenlandse Handel was aanwezig. Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen slaagden drie actievoerders erin het hotel te betreden om vanaf het balkon op de eerste verdieping de RMS-vlag uit te hangen.

De protestactie die de meeste indruk maakte vond in de namiddag plaats bij Paleis Noordeinde in Den Haag, waar Widodo werd ontvangen door koning Willem-Alexander en Màxima. Honderden betogers hadden zich aan de overzijde van de straat verzameld achter een tientallen meters brede RMS-vlag. Er werden vrijheidsliederen gezongen, terwijl de rook van fakkels de kleuren van de vlag uitbeelden. Het tafereel zal de Indonesische president niet zijn ontgaan.

Volgens de Free West Papua Campaign verdient West-Papoea de volle aandacht, en staan de handelsbetrekkingen in schril contrast met de situatie in de voormalige kolonie Nederlands Nieuw-Guinea. ‘Buitenlandse corporaties maken er grote winsten met het delven van grondstoffen, terwijl er grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden door het Indonesische leger. Het streven is om het zelfbeschikkingsrecht van de Papoea’s onder internationaal toezicht op een eerlijke en transparante manier ten uitvoer te brengen.’

Ook Amnesty Internationaal greep het staatsbezoek aan om Widodo op te roepen eindelijk werk te maken van zijn belofte om de mensenrechten in zijn beleid centraal te stellen. ‘Hij moet de de doodstraf afschaffen en stoppen met de ernstige inperking van de vrijheid van meningsuiting in met name de Molukken en Papoea. Ook moet de president een einde maken aan de straffeloosheid van grootschalige, ernstige schendingen van mensenrechten uit het verleden.’

Tientallen vreedzame politieke activisten zijn de afgelopen jaren gearresteerd. Momenteel zitten meer dan vijftig mensen vast vanwege vreedzaam protest of politieke activiteiten. Een van hen is de Molukse leraar Johan Teterissa, die in 2008 tot vijftien jaar celstraf werd veroordeeld voor het tonen van de ‘Benang Raja’-vlag, die symbool staat voor de Molukse onafhankelijkheid. Amnesty riep de Indonesische autoriteiten op Teterissa en alle overige gewetensgevangenen onmiddellijk vrij te laten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties