22

Na de Duitse cabaretier Böhmermann monddood te hebben gemaakt, wil Erdogan ditmaal een concertreeks van het Dresdner Sinfoniker over de Armeense genocide dwarsbomen.

De Turkse permanente vertegenwoordiger bij de EU heeft het culturele agentschap dat subsidie toewijst, verzocht de bijdrage in te trekken voor een concertreeks van het Dresdner Sinfoniker over de Armeense genocide. Het orkest wil Aghet (Armeens voor catastrofe) op 30 april in eigen stad opvoeren ter gelegenheid van de honderdste gedenkdag voor de honderdduizenden Armeniërs die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen in het voormalige Ottomaanse Rijk.

Markus Rindt, de intendant van het Duitse orkest, spreekt van een ,,aanval op de vrijheid van meningsuiting.” Dat de Turkse regering er niet voor terugdeinst om binnen Europa op het gebied van kunst en cultuur censuur toe te passen, beschouwt hij als een waarschuwingssignaal. Volgens Rindt, die er vanuit gaat dat het EU-agentschap de subsidie niet zal intrekken, heeft het EU-agentschap wél informatie over de concertreeks van de eigen website verwijderd.

Armeniërs, maar ook de Verenigde Naties, het Europees Parlement en een aantal landen waaronder Nederland duiden het bloedbad aan als volkenmoord door nationalisten. Turkije houdt vol dat de omgekomen Armeniërs slachtoffer waren van oorlogshandelingen. Het Dresdner Sinfoniker orkest wil Aghet, waaraan een Turkse, een Armeense en een Duitse componist meeschreven, niet alleen in Dresden, maar ook in Istanbul en Jerevan, hoofdstad van Armenië, opvoeren.

Zaterdag namen in Amsterdam honderden mensen deel aan een herdenkingstocht die in het teken stond van de Armeense genocide. Ze verzamelden op het Museumplein en liepen naar het Beursplein. Armeense, Koerdische en Aramese sprekers stonden stil bij de dood van honderdduizenden Armeniërs in 1915 in het Ottomaanse Rijk. Volgens de organisatie van de herdenking hebben mensen van de Turkse ambassade foto’s gemaakt van de deelnemers.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans
8 jaren geleden

Zwitserland heeft maling aan eis Erdogan

Turkije heeft bakzeil gehaald bij een poging een kritische foto, die president Recep Tayyip Erdogan onwelgevallig is, verwijderd te krijgen van een tentoonstelling in Genève. De plaat blijft gewoon in een groot, open venster hangen op het centrale plein voor het Europese hoofdkwartier van de VN. Dat heeft de Geneefse wethouder Guillaume Barazzone dinsdag gezegd in een tv-uitzending van SRF. „Genève en Zwitserland staan garant voor de vrijheid van meningsuiting.”

Op de foto van Demir Sönmez, die een Koerdisch-Armeense achtergrond heeft maar al sinds 1980 in Zwitserland woont en werkt, wordt Erdogan verantwoordelijk gesteld voor de dood van een jonge demonstrant in Istanbul. Naast het portret van de jongen staat op het spandoek de tekst: „Ik heet Berkin Elvan, die politie heeft me op bevel van de Turkse minister-president gedood”. Erdogan was toen nog premier.

De Turkse consul wil dat de afbeelding wordt weggehaald, maar de Zwitsers hebben daar maling aan.