23

Uit een gelekt rapport over het functioneren van het Belgische Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle blijkt dat de onafhankelijkheid van de organisatie ter discussie staat.

Bij het functioneren van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is sprake van ernstige gebreken. De directie is verdeeld en de interne en externe communicatie verloopt uiterst stroef. Bij belanghebbenden en personeelsleden rijzen vragen over de onafhankelijkheid van het FANC. Er is sprake van steeds meer politieke beïnvloeding, in het bijzonder rond de dossiers over de omstreden kerncentrales Doel en Tihange.

Dat blijkt uit een extern onderzoek naar de bedrijfsvoering waar de politieke partij Groen de hand op heeft weten te leggen.’Er heerst een indruk dat de onafhankelijkheid van het FANC tegenover de politieke en economische wereld geleidelijk vermindert’, stellen de onderzoekers vast. ‘Medewerkers vragen zich af of er wel altijd voldoende rekening wordt gehouden met hun werk en hun aanbevelingen, en of de directie niet onder druk gezet wordt om bepaalde compromissen te sluiten.’

‘Hoewel niemand de expertise van het FANC in twijfel trekt, wordt de nucleaire waakhond niet erkend als een grote autoriteit met coherente acties die erin slaagt zich in het institutionele landschap van België te positioneren en duidelijk aan te geven welke richting het uitgaat’, concluderen de onderzoekers. In het rapport wordt de onafhankelijkheid van het FANC ter discussie gesteld: ‘Het FANC lijkt zwak en gevoelig voor politieke en economische invloed.’

In een reactie meldt het FANC, dat zelf nog niet over het rapport zegt te beschikken, verbaasd te zijn dat een rapport, of delen ervan omtrent een externe audit over de communicatie van het FANC, naar de pers zijn gelekt. ‘Het FANC is zich ervan bewust dat er in de organisatie en werkwijze op het vlak van communicatie van het agentschap elementen zijn die voor verbetering vatbaar zijn. Juist daarom is in het verleden een audit aangevraagd.’

De politieke partij Groen eist dat verantwoordelijk minister Jambon en FANC-directeur Bens snel tekst en uitleg komen geven aan het parlement. ,,Dit is een problematisch rapport. Medewerkers van het FANC zeggen hier zelf dat de politieke onafhankelijkheid onder druk staat. Jambon houdt zich veel te weinig bezig met de nucleaire veiligheid van onze burgers en bedrijven. Hier kunnen we niet zomaar akte van nemen”, aldus fractieleider Calvo.

De afgelopen tijd is er nogal wat te doen geweest om de kerncentrales in België. De vier reactoren in Doel en drie in Tihange kampen steeds vaker met technische problemen. Dat leidt tot onrust bij buurlanden Nederland en Duitsland. Bij Doel functioneert momenteel enkel reactor 4. Doel 1 werd eerder deze maand uitgeschakeld vanwege een mankement, Doel 2 voor gepland onderhoud. Een paar dagen later volgde Doel 3 wegens de zoveelste een storing.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties