25

Agenten van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) hebben tijdens het staatsbezoek van de Indonesische president Widodo twee Molukse vrouwen geïntimideerd. Ze mochten geen Molukse vlag dragen noch zingen.

De moeder en haar dochter stonden vrijdagochtend op de kade van Hoek van Holland de komst van president Joko Widodo – die een bezoek had afgelegd aan de Tweede Maasvlakte in het kader van een maritiem samenwerkingsverband met het Rotterdamse Havenbedrijf – af te wachten voor een stil protest in de vorm van het tonen van de Molukse vlag. In de ogen van agenten van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), gespecialiseerd in het voorkomen van fysieke aanvallen/aanslagen op politici en staatshoofden, vormde hun aanwezigheid kennelijk een reële bedreiging.

De Molukkers werden op niet mis te verstane wijze te kennen gegeven dat ze geen vlag of andere ‘tekens’ mochten tonen zodra Widodo voet aan wal zou zetten. ,,Ik waarschuw u hè? Geen vlaggen, geen tekens, geen kleuren, helemaal niets! En u gaat ook niet schreeuwen, want dan houden we u aan. Staat in de APV”, zei een van de agenten gedurende een minutenlange conversatie met de vrouwen. ,,En je gaat geen gekke dingen zeggen hè.”

Nadat bij aankomst van Widodo een van de Molukkers zachtjes begon te zingen, waren de DBB’ers het zat. ,,Oké, dit is de laatste waarschuwing, nog één keer zingen of ik verwijder u!” Volgens Joram Tentua van de initiatiefgroep ‘Capelle en Molukse Jongeren’ ligt het optreden van de DBB in het verlengde van het Indonesische beleid waar het Molukkers verboden is de kleuren van de eigen vlag te dragen. ,,Het handelen van de DBB is een flagrante aantasting van de vrijheid van meningsuiting in Nederland.”

Naar aanleiding van het incident heeft Kamerlid Tanamal (PvdA) de Kamervoorzitter verzocht om minister Van der Steur (Justitie) tijdens het vragenuurtje ter verantwoording te roepen, maar dat werd geweigerd. Tentua: ,,De Nederlandse regering heeft altijd haar mond vol van mensenrechten. Maar over de mensenrechtenschendingen in Indonesië, met name in de Molukken en West Papua, zwijgt zij in alle talen. Nederland meet met twee maten, met name als economische belangen mee spelen.”

De DBB wist overigens niet te voorkomen dat een achttal Molukkers zich gedurende de boottocht langs de Maas had opgesteld met een enorme blauw-wit-groen-rode vlag die duidelijk zichtbaar was voor Widodo. Ook cirkelden er vliegtuigjes rond met spandoeken gericht tegen misstanden die plaatsvinden in Indonesië. In Den Haag vonden later op de dag uiteenlopende protestacties plaats waarbij de Molukse vlag wél mocht worden getoond. Behalve dan in het streng beveiligde Kurhaus waar drie actievoerders binnen wisten te dringen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tijmen van 't Foort
8 jaren geleden

Wat is Nederland toch een zielig land! Het recht om moslims geitenneukers te noemen wordt geprezen als een onvervreemdbaar mensenrecht, maar een Molukse die aan de Indonesische president wil laten zien, dat ze trots is om Moluks te zijn, wordt dat verboden.

Erger nog, voor het tonen van de Molukse vierkleur aan de Indonesische President wordt in Indonesië een gevangenisstraf van 15 jaar uitgedeeld, maar nu mag het in Nederland ook niet, om bij Indonesië in het gevlei te komen. Wat een onvoorstelbare vorm van kruiperij, hoe ongekend zielig. Waar is de waardigheid van het trotse Nederlandse volk? Bah! Bah! Bah!

Anoniem
8 jaren geleden

Ze doen alles voor hun eigen belang.
Rutte en het hele kabinet, oprotten.
Democratie, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten is tegenwoordig ver te zoeken hier in Nederland (kutland)

RMS-burger in ballingschap
8 jaren geleden

Het Koninkrijk der Onrechtvaardigen zwijgt in alle talen…..laf, schaamteloos en respectloos jegens het Zuidmolukse volk!

Lydia Manu
8 jaren geleden

#VOCmentaliteit boven #humanrights …
Altijd al zo geweest met Nederland en dat zal waarschijnlijk ook altijd blijven

Frank Tousalwa
8 jaren geleden

Welk wetboek beschrijft dat men de RMS vlag niet mag tonen en het Molukse volkslied niet mag zingen? Die beveiligers kunnen beter gewoon stil zijn en respect tonen.

Richie
8 jaren geleden

De Molukse volk is slachtoffer geworden van valse belofte en wordt tot zwijgen gelegd door de Nederlandse nep parlement . Maar wees niet teleurgesteld wij zijn niet de enige volk die door de Nederlandse regering wordt voorgelogen hun eigen volk de Nederlandse volk wordt nu ook tot zwijgen gelegd. Nu afwachten totdat het Nederlandse volk ook wakker wordt.

Pietje Puk
8 jaren geleden

De achterbakse belanda tactieken worden nog immer over de gehele wereld toegepast. Michiel de Ruiter bijvoorbeeld dat was gewoon een ordinaire zeerover en de VOC het der grootste drugkartel ooit. Maar zelfs eerlijk onderwijs is er niet bij in dit land en de meeste mensen hebben geen benul hoe de vork in de steel zit.

achterbaks?
8 jaren geleden
Antwoord aan  Pietje Puk

RMS werkte toch samen met de Nederlandse regering om de Indonesische volksopstand te onderdrukken. RMS leider Manusama was een overtuigd NSB’r.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  achterbaks?

Een Nederlands vlaggetje op je kraag in Nederland en je ben al n nasie!

Hollands glorie potverdorie!

Nederlander zijn is een schande!

Schaam met ons of pleurt op!

Neerlands trots
8 jaren geleden
Antwoord aan  achterbaks?

U zou gelijk hebben, als u doelt op de nsb als politieke partij met nationalistische ideeën. Maar van landverraad kunt u dhr Manusama niet beschuldigen, daar de Molukse eilandengroep (even als West-Papoea) nooit officieel bij Indonesië hoorde. Dus van landverraad is hier geen sprake. Wij hebben daar een potje van gemaakt, en de loyale KNIL soldaten erin gestopt….het doofpotje welteverstaan

RMS-burger in ballingschap
8 jaren geleden

De Nederlandse regering, Kamer en haar Koningshuis zijn medeplichtig aan volkerenmoord!Ze leveren wapens aan Indonesië, om volkeren die streven naar vrijheid en gerechtigheid hardhandig de kop in te drukken! Het Koninkrijk der Nederlanden is een Schurkenstaat!!!!!!

Maria M
8 jaren geleden

Nederlandse overheid doet alles voor de centen. Zolang de economie maar blijft draaien en ze zichzelf kunnen verrijken dan is het goed. Dat ze daarbij over de ruggen gaan van anderen en schending van mensenrechten in de doofpot stoppen is ondergeschikt aan de honger naar macht en geld. De VOC mentaliteit waar oud premier Balkenende zo trots op is, is nog steeds de mentaliteit die de Nederlandse overheid uitdraagt naar de buitenwereld. Geld is belangrijker geworden dan mensenlevens. Heel triest. Nog triester is het gegeven, dat volkeren zoals Papua’s, Molukkers, Aboriginals, Maori’s, Indianen het slachtoffer zijn geworden van deze mentaliteit. De genoemde volkeren zijn juist die volkeren, die de ziel van het leven met zich meedragen. Nederlandse overheid is een zielloze overheid, bestuurd door onbezielde “leiders” die de echte waarde van het leven niet kennen.

jantje
8 jaren geleden

Ze hadden gewoon aangifte moeten doen bij de Politie.
– Boos worden nu hééft geen zin…!!!
– Genoeg Molukse Juristen…!