28
Manifestatie tegen Airbus in Amsterdam | hansfoto.wordpress.com

Tientallen vredesactivisten hebben zich donderdag in Amsterdam gemanifesteerd tegen wapenfabrikant Airbus. Ze willen dat het bedrijf stopt met de levering van wapens aan het Midden-Oosten.

Tegenstanders van militaire wapenproductie en –handel hebben donderdagmiddag bij de inrit van het Okura Hotel in Amsterdam op luidruchtige wijze aandeelhouders van Airbus gewezen op de noodlottige gevolgen van hun investeringen. ‘Terwijl Europa vluchtelingen terugstuurt, blijven we tegelijkertijd wapens exporteren die bijdragen aan het vluchtelingendrama. En daar wordt nog geld aan verdiend ook!’, zegt Wendela de Vries van de campagnegroep Stop Wapenhandel!

Het Frans-Duits-Spaanse consortium Airbus Group, wereldwijd nummer zeven op de lijst van grootste bedrijven die militaire wapens als gevechtsvliegtuigen produceren en leveren, is om fiscale redenen gevestigd in Leiden. Jaarlijks komen de aandeelhouders bijeen in Amsterdam. Volgens Stop Wapenhandel! bombarderen momenteel Airbus Typhoon gevechtsvliegtuigen doelen in Syrië en Irak en zijn er eerder door het consortium geproduceerde wapens ingezet in Afghanistan en Libië.

Airbus levert ook militaire helikopters aan Saoedi-Arabië, dat op grote schaal mensenrechten schendt en oorlogsmisdaden pleegt in Jemen. Airbus dochteronderneming MBDA zou grote winsten maken met de verkoop van raketten aan Qatar en Egypte. ‘De regio wordt volgepompt met wapens en van alle kanten gebombardeerd, en intussen worden vluchtelingen door Europa teruggestuurd. Ook dááraan verdient de wapenindustrie’, aldus De Vries.

In 2015 zijn de wereldwijde militaire uitgaven gestegen tot 1700 miljard dollar. Airbus meldde zelf vandaag dat het dit jaar moeizaam begonnen is als gevolg van productieproblemen bij een aantal vliegtuigmodellen. Het Europese luchtvaart- en defensieconcern zag mede daardoor de winst halveren tot 399 miljoen euro. Het bedrijf haalde voor 7,2 miljard euro aan nieuwe orders binnen, iets meer dan een derde van het bedrag waarvoor een jaar eerder vliegtuigen, helikopters, satellieten en defensiematerieel werden besteld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Giuseppe Melone
8 jaren geleden

Wat een domme mensen. Zonder wapens geen vrede.