03

De onderhandelingen tussen de VS en EU over het omstreden handelsverdrag TTIP verlopen uiterst moeizaam. Nu Frankrijk de kont tegen de krib gooit, is voortgang van het overleg op de tocht komen te staan.

Frankrijk is, zoals de zaken er nu voor staan, tegen het trans-Atlantische handelsverdrag TTIP. Dat heeft president François Hollande dinsdag gezegd. De Franse minister van Handel, Matthias Fekl, zei eerder op de dag al dat hij het waarschijnlijk acht dat de onderhandelingen over het verdrag tussen de EU en de VS voorlopig worden stilgelegd. Frankrijk klaagt al langer dat de VS te weinig concessies doet in de onderhandelingen.

Frankrijk zal nooit accepteren dat sleutelprincipes ,,voor onze economie, onze cultuur, voor wederzijdse toegang tot overheidscontracten” ter discussie worden gesteld, zei Hollande. Fekl wees er in september al op dat als er geen sprake van vooruitgang is Frankrijk de onderhandelingen zal moeten beëindigen. ,,Die optie ligt nog steeds op tafel”, zei de bewindsman op een conferentie. ,,Frankrijk zal geen afgezwakt akkoord accepteren”, benadrukte Fekl.

Er is in Europa hevige kritiek ontstaan op het beoogde verdrag waar al sinds juni 2013 over wordt gebakkeleid. In veel Europese landen zijn er meerdere demonstraties geweest tegen TTIP. Tegenstanders denken dat het verdrag nadelig is voor milieu, voedselveiligheid en consumentenbescherming. Ook is er veel kritiek op de wijze waarop in het geheim wordt onderhandeld. In Nederland voeren uiteenlopende organisaties campagne die moet leiden tot een referendum.

Maandag werd een aanzienlijk deel van gelekte TTIP-documenten openbaar gemaakt. Uit de stukken blijkt dat er sprake is van moeizame onderhandelingen tussen Europa en de Verenigde Staten. Brussel eist bijvoorbeeld dat diverse Europese wijnnamen worden beschermd, maar Washington lijkt daar geen voorstander van. Ook is er volgens de documenten ‘een onoverbrugbaar verschil van mening’ over cosmeticaproducten, omdat dierproeven verboden zijn in de Europese Unie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties