02

Een in Amersfoort woonachtige Nederturk hangt in Turkije een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd. Op zijn Facebookpagina zou hij president Erdogan hebben beledigd.

De 54-jarige Ayhan Erbudak, voorzitter van de Alevitische Culturele Vereniging Amersfoort, plaatste vorig jaar zomer een bericht op Facebook waarin hij het Turkse staatshoofd voor iets uitmaakte wat zich naar eigen zeggen laat vertalen als ‘klootzak’. Twee weken geleden moest hij zich in Turkije verantwoorden voor deze actie, meldt het Algemeen Dagblad. In juni wordt de zaak tegen hem inhoudelijk behandeld door de Turkse rechtbank en hoort hij of, en zo ja op welke manier hij wordt gestraft.

Erbudak vreest het ergste. ,,Turken die iets soortgelijks hebben gedaan, hebben een geldboete tot wel 10.000 euro moeten betalen”, zegt hij in het AD. ,,Betalen ze dat niet, dan moeten ze al gauw vijf jaar de cel in. Ik heb geen geld, dus in mijn geval zal het waarschijnlijk neerkomen op die celstraf. Al hoop ik natuurlijk dat mijn advocaat de zaak van de staat kan winnen.”

De Turkse overheid probeerde na het plaatsen van het Facebookbericht meerdere malen via internet met Erbudak in contact te komen, tevergeefs. ,,Ze hebben uiteindelijk mijn neef opgepakt en onder druk gezet om aan mijn adres te komen. Hij woont in Turkije en heeft dezelfde achternaam. Hij heeft mijn gegevens gegeven, hij moest wel.” Erbudak moest zich vervolgens verplicht melden op het politiebureau in Ankara.

Dinsdag werd tevens bekend dat diverse partijen in de Tweede Kamer er voor pleiten dat fractievoorzitters die deelnemen aan de Commissie Stiekem, belast met de parlementaire controle op de Nederlandse geheime diensten, moeten worden gescreend door de AIVD. Kamerleden maken zich zorgen over ’de lange arm van Ankara’ in het Nederlandse parlement, waarvan sprake is zodra de ultranationalistische Nederturkse partij DENK een zetel bemachtigt bij de komende verkiezingen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Japio
8 jaren geleden

Hopelijk breekt in Turkije snel de revolutie uit en wordt de democratie hersteld. Dat is iets wat ik niet verwacht aangezien de domme turken massaal voor eRDOGAN zijn , net zoals de domme duitsers voor hITLER.

Remco
8 jaren geleden

Ja precies, Japio!

Lars Emerson
8 jaren geleden

Waarom volgt Erdogan het voorbeeld van Kim Yung IL en Hitler. Het schijnt zo te zijn dat mannen met een kleine en/of misvormde penis zich extreem macho gedragen aldus mijn buurvrouw die in de prostitutie werkt. En weet je wat? Ik geloof haar. Hitler was er ook zo 1. Evengoed blijft het bizar dat mensen met zulke pietepeuterige pikkies zoveel macht naar zich kunnen toetrekken met alle demografische ellende als gevolg. Het zal wel iets met geestelijke compensatie te maken hebben.