04

De Nigeriaanse regering heeft Shell voor de rechter gedaagd. Het Afrikaanse land eist circa 5,7 miljard euro schadevergoeding vanwege een olielek in 2011.

De lekkage voor de kust van Nigeria in 2011, naar schatting 40.000 vaten olie, leidde volgens de regering tot een grote ecologische en economische ramp in de regio. Nigeria eist 3,9 miljard euro ter compensatie voor de geleden schade aan lokale vissers en dorpen. Daarnaast claimt het Afrikaanse land nog eens 2,2 miljard voor het opruimen en herstel van de regio en 218.000 miljard ter compensatie van gemaakte juridische kosten

Eind 2014 besloot het Nigeriaanse parlement al dat Shell circa 3,2 miljard euro moet betalen maar die sanctie was niet bindend. Dat besluit volgde op een rapport van het Nigeriaanse overheidsagentschap Nosdra. Door nu naar de rechter te stappen hoopt de Nigeriaanse regering Shell alsnog juridisch te dwingen om te betalen. De aangeklaagde partijen zijn Shell Petroleum NV, BV Netherlands International Indusrie-E Handel Maatschappij, Shell Transport & Trading Company Plc en Royal Dutch Shell.

Shell ligt vaker onder vuur in Nigeria vanwege olievervuiling. Op het Nigeriaanse vasteland worden oliepijpleidingen volgens het olieconcern vaak illegaal afgetapt en gesaboteerd, met zware bodemverontreiniging tot gevolg. Critici wijten de grote milieuschade echter aan verouderde pijpleidingen en nalatigheid van Shell. Nigeria is de grootste olie-exporteur van Afrika.

Sinds 2008 loopt er ook in Nederland een rechtszaak tegen de multinational. Nigeriaanse boeren eisen in samenwerking met Milieudefensie schadevergoeding vanwege milieuvervuiling in een ander deel van Nigeria. Eind vorig jaar bepaalde het gerechtshof in Den Haag in de eerste fase van het hoger beroep dat de Nederlandse rechter bevoegd is om over de aansprakelijkheid van Shell’s activiteiten in Nigeria te oordelen. Er volgt nu een volgende zitting op een nader te bepalen datum voor de inhoudelijke behandeling in de tweede fase van het hoger beroep.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Japio
8 jaren geleden

Laat Shell maar bloeden tot en met hun faillisement. Zij hebben de aarde al veel te veel en veel te vaak verkracht.

Remco
8 jaren geleden

Nou dat kun je wel vergeten, Shell is o.a. van het Koningshuis, en die hebben een dikke vinger in de pap, zoals je weet…

Nurks
8 jaren geleden

Dat Shell een naar stelletje kapitalisten is, dat weten we. Maar we zouden toch ook moeten weten dat allerlei bendes, of groepen dorpelingen, gaten boren in pijpleidingen in de hoop gratis benzine te tappen. Die milieuschade is niet de schuld van Shell. En dat van de vele miljoenen, die Shell aan de Nigeriaanse regering betaalde, er bijna niets terechtkwam in het betreffende gebied (maar op Zwitserse banken en in Londens vastgoed)? Dat komt door de alomtegenwoordige corruptie, die de Nigerianen niet genoeg kan schelen om op een andere politicus te stemmen dan één van hun eigen stam / etnische groep.