Als het aan Defensie ligt wordt wederom 6,8 hectare bos bij Schinveld gekapt om het vliegverkeer van militaire AWACS veiliger te maken. Inwoners en milieuactivisten beramen actieplannen.
In het bosgebied In de Roet nabij het dorp Schinveld, lokaal het Schinveldse bos genoemd, zal als het aan Defensie ligt 6,8 hectare gekapt worden. De bomen zouden een obstakel vormen voor de AWACS-vliegtuigen die landen of opstijgen van de nabijgelegen NAVO-vliegbasis Geilenkirchen net over de grens. Defensie presenteerde dinsdag een onderhoudsplan voor het gebied waarvan de begroeiing laag moet blijven.
Het ministerie wil niet alleen de te hoge bomen kappen, ook het ‘dichtgroeien’ van het bos wordt aangepakt. Defensie heeft het bedrijf Staro BV opdracht gegeven om voor In de Roet een beheerplan op te stellen ‘dat voorziet in kwalitatief goed bosbeheer, waarbij de vliegfunnel (start- en landingsvlakken buiten het vliegveld -red.) wordt vrijgehouden.’ Natuurmonumenten is bereid gevonden het bosbeheer overeenkomstig het plan uit te voeren.
Maar Natuurmonumenten plaats wel een ‘mits’ achter het voornemen, want men zal het onderhoudsplan enkel uitvoeren bij voldoende draagvlak binnen de gemeente Onderbanken, waar Schinveld toebehoort. De gemeente Onderbanken is zich nog aan het beraden over haar standpunt. Volgens een woordvoerder komt de wethouder in de loop van volgende week met een reactie. Eerder, in 2005, verweerde de gemeente zich kranig tegen de kap van 6 hectare van het Schinveldse bos.
Die boskap leidde midden jaren ‘0 tot fanatiek verzet van lokale bewoners van Schinveld, geïnitieerd door de actiegroep Stop AWACS en de landelijke milieugroepering GroenFront!. Hoewel voorzitter Nico Trommelen van Stop AWACS inmiddels tien jaar ouder is, is hij nog altijd strijdbaar. ,,Blijft Defensie bij haar voornemen dan gaat de beuk er weer in. Geweldloos zal wederom, op alle niveaus, geprotesteerd worden. Zowel bij rechters als in de schaduw van de bomen in het Schinveldse bos.”
Het stoort Trommelen enorm dat de boskap dit keer wordt verpakt onder de noemer ‘onderhoud en beheer’. ,,Het kappen van de bomen wordt geplaatst in een groter geheel. Zowel Defensie als Staro BV geven aan dat er over de uiteindelijke realisatie ‘te praten valt’, behalve over het feit dat de vliegfunnel maatgevend is voor de hoogte van de bomen. En dus moet er gezaagd worden, helemaal gekapt of gedeeltelijk.”
De enorme geluidsoverlast van de AWACS, waar de inwoners van Schinveld en omstreken al decennialang mee te kampen hebben, wordt met de huidige plannen van Defensie niet terug gedrongen, integendeel. ,,Kap betekent dat de radarvliegtuigen nog lager kunnen vliegen, nog meer lawaai maken en meer brandstof kunnen lozen boven Schinveld en Brunssum. De bossen zijn onze geluidsbuffer!”, aldus Trommelen.
,,Als Defensie dit doorzet, gaan we de bossen weer bezetten”, zegt Trommelen stellig. Hij wordt daarin gesteund door GroenFront!, de milieuactivisten die in 2006 voor hun inbreng bij het felle verzet tegen de boskap tot ereburgers van Schinveld werden uitgeroepen. Peter Polder van GroenFront! heeft laten doorschemeren dat de actiegroep zal gaan werken aan een nieuwe strategie indien Defensie haar plannen doorzet.
Al 30 jaar geleden verbaasde ik me over de ongelukkige ligging van het AWACS-domein, toen ik als stagiaire de geluidwerende voorzieningen aan de aangrenzende bebouwing naliep. Tragisch dat de bewoners nog steeds die overlast moeten ondergaan. NATO-controle kan ook op een andere wijze en locatie. Verschuiven van normen en geluidswaarden, uitvoeren van voorzieningen van overlastbeperkingen aan de omgeving en de bron: Het mag wat kosten om toch op dezelfde voet door te gaan.
Wat goed werkt bij bomen is het toevoegen van kalkkorrels. Dat geeft een gezonder wortelsysteem waardoor zij beter groeien. Wat ook werkt is ballonnen oplaten met een steen er aan. Straalmotoren gaan er aan kapot.
Ballonnen met een steen aan een touwtje van 10 meter vastgemaakt aan de bovenste takken?
Wat ook goed werkt is Japio in de top van een boom laten zitten….Destructieve voorstellen leiden tot niks.
Wat belangrijk is is dat die herriemotoren eindelijk vervangen worden, daarna praten we verder!
In bomen logeren is zooo jaren 90. Wees eens creatief. Denk aan de Rooie Reus (Dirk de Vroome), die voor een probleem als dit gegarandeerd een werkende en unieke oplossing zou bedenken. (hint: installeerde ooit een stoorzender bij een vliegveld…)