06jpg

De Turkse president Erdogan weigert de terreurwetgeving in zijn land aan te passen zoals de Europese Unie wenst in ruil voor de opheffing van de visumplicht voor Turken. Hiermee komt het vluchtelingenakkoord op losse schroeven te staan.

De wetswijziging is een van de eisen die Brussel stelt voor de opheffing van de visumplicht voor Turken. Volgens Brussel misbruiken de Turkse autoriteiten de huidige wetten om critici de mond te snoeren. ,,Terwijl Turkije wordt aangevallen door terroristen en de krachten die hen direct of indirect steunen, vertelt de EU ons onze terreurwet aan te passen”, aldus dictator Erdogan.

Mensenrechtenorganisaties en westerse landen klagen al langer dat Turkije terrorisme te breed definieert en de wetten misbruikt om onder meer kritische journalisten en academici aan te pakken. De opheffing van de visumplicht was een van de Turkse eisen voor het vluchtelingenakkoord met de EU. Europese functionarissen zeiden eerder deze week erop te vertrouwen dat Turkije de lijst van eisen die aan het visumvrije reizen verbonden is, zou inwilligen.

Met het vertrek van premier Ahmet Davutoglu – die steeds vaker botste met Erdogan en later deze maand opstapt – en de uitspraken van Erdogan van vrijdag lijkt het vluchtelingenakkoord met Turkije gevaar te lopen. Davutoglu was degene die het akkoord uitonderhandelde met de Europese leiders. De Turkse toezegging om Syrische vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland maken terug te nemen, zou de premier hebben gedaan zonder Erdogan voldoende te raadplegen.

De Turkse journalist Can Dündar is vrijdag gewond geraakt na te zijn beschoten voor de deur van de rechtbank in Istanbul. Dündar is hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet die samen met Erdem Gül terecht staat. Ze worden onder meer beschuldigd van spionage, poging tot omverwerping van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie. De beschuldigingen volgden op onthullingen over Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië. Can Dündar en Erdem Gül zijn veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Newsaddict
8 jaren geleden

Erdogan zet zijn scherpe hakken in EU-zand? Wie neemt die dwaas nog serieus. Dat die dwaas, Erdogan, over het 1 na grootste militair complex de baas is lijkt mij vrij beangstigend omdat hij vanuit zijn schizofrene waandenkbeeld dezelfde ellende over de wereld kan uitstorten zoals Hitler deed. Vraag maar aan onze “koninklijke familie’ zij weten er alles van.

Off topic: Recent vernam ik dat “onze koninklijke familie “grof geld verdiend heeft aan de duitse concentratiekampen gedurende W.O. II. De info heb ik uit onbevestigde amerikaanse bron. Het vervolg meld ik.

EnaMaas
8 jaren geleden

Het wordt steeds moeilijker er iets over te zeggen, zelfbescherming moet je zelf voor zorgen. Dat er iets vreselijks gaan de is, kan ieder weldenkend zien. Wat is het dat we kunnen doen, behalve bekritiseren. Er zijn mogelijkheden dit gebeuren nog een wending te geven, dat is aan de politiek, die moeten hun werk doen en deze man niet zo boos maken dat tie aan dit soort dingen gaat denken. En newsaddict : da’s bekend, daar gaat het nu niet over, maar als ik heel normaal huisvrouwtje dit weet, weten een hoop mensen dit feit. Vooral ene Bernhard die zo aanbeden werd en Juultje overal wegzette als een soort van verstandelijk gehandicapt individu, misschien tot schrijfs!

Anoniem
8 jaren geleden
Antwoord aan  EnaMaas

EnaMaas.
Houdt de hoeksteen onzer beschaving in stand leer over goed en slecht links en recht.
Over liefde warmte en licht.
Opdat uw kinderen en kindskinderen aan mijn zijde zullen staan als het beest dat onderwerping dood en verderf nastreefd teruggewopen wordt.

Criticus
8 jaren geleden

Erdogan zet inmiddels ( 11-05-2016 ) niet meer zijn hakken in het zand. Door de arrestatie van Ebru Umar + zijn aanklacht tegen de top van Bild magazine + de oproep van Verhofstad om alle Europeanen op te roepen om Erdogan te beledigen + het terug sturen van de meest prestigieuze turkse medaille door een nederlandse hoogleraar hebben Erdogan in een hoek gedreven. Hij zit in het politieke afvoerputje. Het zal betekenen dat hij zich minder laat horen richting Europa. Hij zal zich concentreren op verdere stabilisering van het binnenlands beleid. Dat hij door de zelf gekozen isolatie nog extremer wordt in zijn denkwijze maakt de man uiterst gevaarlijk. De reden: Turkije heeft na de U.S.A. het grootste militaire complex in de westerse hemisfeer. Bovendien beschikt Turkije over 48 kernbommen. Dat allemaal in de hand van een onberekenbaar individu genaamd Erdogan die een waandenkbeeld nastreeft. Het is te griezelig voor woorden.

Ik weet niet wie ik ben
8 jaren geleden

Erdogan zet zijn scherpe hakken in EU-zand? Nou, nou, waar moet ik nu weer aan denken. Iets met pumps en netkousen en een kort rokje zonder broekje of zo? Ik zie het al voor me. De witte harige kuiten van Erdogan in netkousen en zijn voeten in pumps met stilettohakken. Als hij een zweepje bij de hand heeft lijkt mij dat het beeld redelijk compleet is. Te verwachten is dat zijn pik niet onder het korte rokje uit hangt als hij door zijn megalomane paleis trippelt zo rond middernacht of zelfs nog uren later. De reden: alle politieke macho’s schijnen een te klein of misvormd geslachtsorgaan te hebben o. a. hITLER, vandaar hun geestelijke compensatie waardoor zij extreem dominant zijn. Vergelijk het maar met een buschauffeur die voorzitter is van een lokale voetbalclub en daar als een dictator heerst.

knarfist
8 jaren geleden

EnaMaas.
Draag er zorg voor dat de hoeksteen onzer beschaving rein en puur blijft.
Opdat uw kinderen en kindskinderen aan mijn zijde staan wanneer het beest terug geworpen wordt.
Onderwerping dood en verderf zal niet overwinnen van warmte iefde en vooruitgang.