07

Ondanks eerdere kritiek vanuit de Tweede Kamer op de matige beveiliging van gemeentelijke websites beschikken 27 gemeenten nog steeds niet over een beveiligde internetverbinding.

Een tiental gemeenten overtrad de privacywet, meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van eigen onderzoek. Zo verwerkten Wassenaar, Bloemendaal en Culemborg het burgerservicenummer (BSN) van inwoners maandenlang zonder beveiligde verbinding. En daarvoor zijn ze herhaaldelijk gewaarschuwd, melden bronnen binnen de IT-dienstverlening voor gemeenten. Vragen om het BSN via internet mag volgens de Autoriteit Persoonsgegevens alleen met een beveiligde verbinding.

In totaal 27 Nederlandse gemeenten maakten geen gebruik van een beveiligde https-verbinding om gegevens, zoals de volledige naam en het woonadres, te verwerken bij het maken van een afspraak. Een beveiligde verbinding herken je aan een slotje links in de webadresbalk. Als een verbinding niet is beveiligd, wordt het voor kwaadwillenden erg makkelijk om de verstuurde gegevens te onderscheppen en te misbruiken, bijvoorbeeld voor het plegen van identiteitsfraude.

De Informatie Beveiligingsdienst Gemeenten (IBD) heeft van RTL Nieuws een lijst met kwetsbare gemeenten ontvangen. De andere gemeenten worden vanwege veiligheidsoverwegingen niet genoemd. RTL Nieuws stelde in maart de slechte beveiliging van gemeentesites ook al aan de kaakOp Kamervragen antwoordde de immer pientere minister Plasterk dat hem geen gemeenten bekend zijn die ‘informatiebeveiliging in het algemeen of de beveiliging van persoonsgegevens in het bijzonder niet op orde zouden hebben.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties