10

Voor het vierde opeenvolgende jaar wordt komend weekeinde wereldwijd geprotesteerd tegen Monsanto, een Amerikaanse chemiegigant die de voedselveiligheid en het ecologisch systeem bedreigt.

In Nederland gaan komende zaterdag milieuactivisten de straat op in de steden Amsterdam, Alkmaar, Den Haag, Leeuwarden en Bergschenhoek. Daarbij zal het accent op uiteenlopende thema’s komen te liggen. Zo richten de initiatiefnemers in Alkmaar hun pijlen op ‘de wereldwijde aantasting van de voedselveiligheid en het ecologisch systeem door chemiegiganten als Monsanto’, maar tevens op het omstreden handelsverdrag TTIP.

De initiatiefnemers in Amsterdam houden een vurig pleidooi voor invoering van het zogenoemde ‘stoplichtsysteem’ als voedselkeurmerk, dat het huidige ‘vinkjessysteem’ op termijn zal moeten gaan vervangen. De voedingssector bedacht het officiële Vinkje, waarvan de Consumentenbond nu wil dat het verdwijnt omdat het door de consument niet begrepen wordt. Onderzoek van Wageningse wetenschappers toont aan dat van alle gezondheidslabels op voedingsmiddelen een ‘stoplicht’ het het meest duidelijk maakt of een product gezond is of ongezond.

March Against Monsanto Amsterdam ondersteunt het voorstel (blz.146) van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid voor twee aparte stoplichtsystemen voor duurzaamheid en gezondheid. Een voorstel om het stoplichtsysteem in de EU in te voeren haalde het niet. Volgens onderzoek van Corporate Europe Observatory stak de voedselindustrie één miljard euro in lobbyactiviteiten om te voorkomen dat het Europees Parlement voor dit systeem zou kiezen.

Paul Dijkstra, een van de initiatiefnemers voor manifestatie op de Dam en de aansluitende mars door het centrum van Amsterdam, beschouwt het ‘stoplichtsysteem’ als een tussenstap dat ,,relatief makkelijk haalbaar is.” ,,Het meeste voedsel wat verkocht wordt is ongezond, met vaak weinig voedingswaarde en veel chemicaliën. Zodra al het voedsel betrouwbare en snel te begrijpen informatie bevat over gezondheid en duurzaamheid, wordt de keuze voor de consument eenvoudiger”, aldus Dijkstra.

Dijkstra vindt niet dat het thema teveel afwijkt van de doelstelling van de wereldwijde actiedag, die in het teken staat van protestacties tegen Monsanto. ,,Etikettering van genetisch gemodificeerde producten en ingrediënten is thans moeilijk waarneembaar. Dat het vlees, de eieren en de melk afkomstig zijn van dieren die worden gevoederd met GMO’s, kom je nu niet te weten. Het ‘stoplichtsysteem’ maakt dat wel duidelijk, de producent zal daar op inspelen. De transparantie vergroot ook het draagvlak voor te nemen maatregelen door de overheid ten gunste van de gezondheid en duurzaamheid.”

March Against Monsanto is een internationale volksbeweging en een protestuiting tegen Monsanto, producent van genetisch gemodificeerde zaden en het herbicide Roundup. De beweging is opgericht in reactie op het mislukken van een stemming in Californië over verplichte etikettering van levensmiddelen die genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten. De eerste mars vond plaats op 25 mei 2013.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees
8 jaren geleden

Misschien helpt het iets. Intussen krijgen Monsanto c.s. steeds meer patenten op onze groenten, en dat mag allemaal van onze EU-wetgeving.

Koos Mat Roos
8 jaren geleden

Gelet op de tekst van het bovenstaande artikel wordt het noodzakelijk dat wij, de bevolking, zaken zelf gaan regelen. Veredeling van plantenzaden kan iedereen doen. Een penseeltje volstaat. Ik doe dat ook. Onderlinge distributie kan praktisch kosteloos. Kort door de bocht: we hebben het tuig van Monsanto niet nodig.

Koos Mat Roos
8 jaren geleden

2de reactie. Overal op aarde waar ik landen bezoek neem ik zaden en planten mee. Doe dat ook als je het geld er voor hebt. Ga vervolgens zelf aan de gang met kweken en klimaatresistent maken. Tip: De landen rond de Middellandse Zee herbergen planten die het in Nederland prima doen. Met name de berggebieden bieden een schat aan kweekmogelijkheden.