creative-control

Creative Control van de Amerikaanse regisseur Benjamin Dickinson speelt zich af in de zeer nabije toekomst. Gesitueerd in een lichtelijk futuristisch New York werkt David (Benjamin Dickinson) voor een pr-firma. Hij moet een maand lang de Augmenta virtual reality bril testen, een geavanceerde versie van de Google Glass bril die een computer bevat. Met de Augmenta kan men de grens tussen de realiteit en de virtuele werkelijkheid overbruggen.

In de film wordt de corrumperende werking van de Augmenta op David getoond. Dergelijke technologie is onvermijdelijk een pact met de duivel. Met volle overgave creëert David een virtuele versie van de vriendin van zijn beste vriend. Dat is natuurlijk een stiekeme daad met gevaarlijke gevolgen. Regisseur en scenarioschrijver Dickinson die zelf David speelt, zet dat stekelige personage verrassend sterk neer.

Creative Control maakt duidelijk hoe technologie ons mens zijn kan veranderen. Gelukkig is het geen hoogdravend traktaat over hoe we slaaf zijn geworden van de technologie. Gefilmd in schitterend zwart-wit, met wat kleur in de virtuele wereld, is het tevens een onderhoudende en amusante satire over een hipstermilieu in de wijk Brooklyn. Het gebruik van scherpe humor maakt deze stijlvolle sciencefiction film zeer genietbaar.

Dickinson heeft met beperkte middelen een behoorlijk overtuigend universum gecreëerd. De acteurs vertolken de personages op aangenaam naturalistische wijze waardoor hun verdwijning in de virtuele wereld geloofwaardig over komt. Ondanks de technologische bagage heeft de film wel degelijk oog voor de menselijke maat.

Juist omdat de vertelling dicht bij de huidige werkelijkheid staat, heeft het een provocerende lading. Je hoeft geen luddiet te zijn om te zien dat de mens in razend tempo slaaf wordt van de technologie. In een huiveringwekkendste scène ervaren we hoe David hectisch heen en weer schakelt tussen realiteit en virtuele werkelijkheid. De overweldigende informatiestroom kan zomaar kortsluiting in zijn hersenen veroorzaken.

Dit is een angstaanjagende visie op een toekomst die om de hoek loert, Creative Control heeft een profetische lading. De realiteit die in de film getoond wordt, is al griezelig dichtbij. Kijk maar naar de obsessieve wijze waarop mensen bezig zijn met hun smartphone. Het samensmelten van mens en machine is aanstaande.

Ulrik van Tongeren

Creative Control (Filmfreak Distributie, 2015), vanaf 17 mei in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties