11
Maira Mendéz tijdens haar bezoek aan Nederland, april 2016.

Vredesorganisatie PAX is een campagne gestart om klanten van Nuon, Engie, Essent en E.ON te laten wisselen van energieleverancier. Deze energiebedrijven importeren ‘bloedkolen’ uit Colombia.

De laatste tijd voeren milieuorganisaties campagnes en acties tegen bedrijven die nog gebruik maken van kolen om energie mee op te wekken. De schade die de vrijgekomen CO2 door de kolenverbranding toebrengt aan het milieu is de milieubeweging een doorn in het oog. Bij PAX ageert men tegen Nuon, Engie, Essent en E.ON vanuit oogpunt van de mensenrechten. Deze bedrijven weigeren volgens de vredesorganisatie, ondanks verzoeken, de inkoop van kolen uit Colombia tijdelijk stop te zetten.

De ‘bloedkolen’ worden gedolven door Colombiaanse mijnbedrijven die betrokken zouden zijn geweest bij schendingen van mensenrechten tussen 1996 en 2006, aldus PAX. In die tijd hebben paramilitairen 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. Daarvan zouden de betreffende mijnbouwbedrijven nog steeds profiteren daar een deel van het afgepakte land op grondgebied ligt van de mijnbedrijven.

Al ruim tien jaar wachten slachtoffers en nabestaanden op erkenning en financiële compensatie voor wat hen tussen 1996 en 2006 in de Colombiaanse provincie Cesar is aangedaan. Volgens voormalig paramilitaire daders en getuigen hebben de mijnbouwbedrijven Drummond en Glencore/Prodeco met de paramilitairen samengewerkt door het leveren van financiële en materiële steun en strategische informatie.

De Colombiaanse Maira Mendéz, wiens vader in 2001 voor de ogen van zijn gezin door paramilitairen werd dood geschoten, verzocht vorige maand bij een bezoek aan Nederland tevergeefs de vier betrokken energiebedrijven tijdelijk te stoppen met de inkoop van de ‘bloedkolen’. PAX is zelf al geruime tijd met de energiebedrijven in gesprek, maar dat heeft tot op heden tot geen enkel concreet resultaat voor slachtoffers als Maira Mendéz geleid.

Om de druk verder op te voeren is PAX een online-campagne gestart om consumenten die klant zijn van een van de vier energiebedrijven die kolen inkopen uit Colombia op andere gedachten te brengen. Wouter Kolk, internationaal campagneleider van PAX, kan zich niet voorstellen dat je als consument ongevoelig blijft voor het onrecht dat via je stopcontact regelrecht je huiskamer binnenstroomt. ,,Daarom vragen we aan consumenten een krachtig signaal af te geven door over te stappen naar een bloedkolenvrije energieleverancier.”

Als reactie op de overstapcampagne heeft Nuon Vattenfall een verklaring met aangescherpte eisen voor zijn inkoopbeleid van bloedkolen op zijn website geplaatst. Volgens PAX is dat weliswaar ,,een stap in de goede richting, maar Nuon vraagt de betrokken mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore zelf niet om concrete stappen te nemen die leiden tot genoegdoening voor de slachtoffers. Ook gaat het bedrijf niet over tot een onmiddellijke opschorting van de inkoop.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties