12

Radioactief afval wordt bij de kerncentrale in Petten op een onveilige manier opgeslagen, terwijl vanwege de gebrekkige beveiliging terroristen toe kunnen slaan. Dat stelt oud-directeur Saris in een klacht aan de toezichthouder.

Op 2 mei jl. heeft de minister Schulz (Milieu) goedkeuring verleend aan het plan van aanpak Radioactief Afval Project alfahoudend afval (RAP-Alfa) van de Nuclear Research en consultancy Group (NRG) in Petten. Daartegen heeft Frank Saris, die van die van 1996 tot 2002 directeur was van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), bezwaar aangetekend bij toezichthouder ANVS. Ook waarschuwt hij voor mogelijke terroristische dreiging als gevolg van slechte beveiliging in Petten.

Volgens de oud-topman bewijst de aanwezigheid van meer dan 500 vaten alfahoudend radioactief afval in de zogeheten Pluggenloods in Petten, dat er nieuw radioactief afval is toegevoegd aan het zogeheten historisch radioactief afval. In zijn document, in bezit van het radioprogramma Argos, schrijft Saris: ‘NRG doet dit om de kosten van de productie van medische isotopen te drukken, zodat de verkoop meer winst oplevert.’

In september 1998 werden de nucleaire activiteiten van de KEMA in Arnhem samengevoegd met die van ECN in Petten. Dat werd de NRG. Al het radioactief afval uit Petten van voor die samenvoeging heet historisch afval en bleef eigendom van ECN. In de tijd dat Saris directeur was van ECN heeft hij naar eigen zeggen al dat historisch afval laten scheiden in hoog-, middel- en laagradioactief afval. Al het laag- en middelradioactief afval is voor april 2002 afgevoerd naar de COVRA in Zeeland.

Het feit dat er nu opnieuw middel- en laagradioactief en in Petten aanwezig is en de vaten met alfastralend afval zijn voor Saris een bewijs dat NRG illegaal afval heeft gezet bij het historisch afval. Het is wettelijk verplicht nucleair afval bij de COVRA in Zeeland op te slaan. Volgens Saris gebeurt dat niet omdat ECN/NRG het simpelweg niet kunnen betalen. ECN dreigt nu failliet te gaan waardoor ,,alle niet nucleaire activiteiten in het radioactief afvalputje verdwijnen”, zegt Saris tegen Argos.

Saris hekelt tevens de veiligheidscultuur in Petten. ,,Er zijn geen stralingscontroleurs. Het is alsof je in een ideale samenleving bent waar geen politie meer nodig is.” Er vonden gedurende zijn directeurschap tal van incidenten plaats. Zo is de riolering op het ECN-terrein vervangen ,,omdat overal waar je een geigerteller in stak die een factor tien, twintig boven de normale waarde uitsteeg.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
gonzo
7 jaren geleden

Wat een onzin kom lekker zelf kijken als het ergens goed geregeld wordt met radioactief afval dan is het wel in Nederland. En je voor het nare K….. Wat bij iedereen te pas en te onpas een leven zuur maakt heb je soms isotopen nodig die ze vroeg zichtbaar maken. Directeur Saris is gewoon een ouwe zure zeur die zeker niks goede te doen heeft bij petten missen ze hem vast niet in iedergeval.

Berend
7 jaren geleden

Gonzo, je weet totaal niet waar je het over hebt. Die isotopen worden ook in andere plaatsen gemaakt en in academische ziekenhuizen. Petten is een zeer en zeer gevaarlijke reactor. Een aantal jaren geleden hadden we hier bijna een grote kernramp omdat de stroom uitviel en ook de NSA. De enige reden dat Petten nog draait is vanwege het faciliteren van een Amerikaans bedrijf.

Lees de VK van 20 mei maar eens: http://www.volkskrant.nl/binnenland/-ze-gaan-achteloos-om-met-radioactief-spul~a4304045/