17

In een brandbrief aan de Tweede Kamer vraagt reizigersorganisatie Rover om andere maatregelen dan het afschaffen van contante betaling in het openbaar vervoer te onderzoeken.

Woensdag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de veiligheid in het OV waarbij vervoerders, personeelsvertegenwoordigers en deskundigen hun mening mogen geven. Vervoerders zijn de toenemende overvallen beu en willen het contante betaling in de bus afschaffen. Ook Rover vindt geweld in het OV een zeer ernstig probleem en steunt het streven naar minder geld in de bus, maar complete afschaffing van contant betalen is een stap te ver.

Pinbetalingen nemen de laatste jaren weliswaar flink toe, maar het aantal contante betalingen is nog altijd bijna evenredig groot, stelt Rover. De reizigersorganisatie ziet de mogelijkheid tot pinnen in het OV als welkome toevoeging, maar (nog) niet als volwaardig alternatief voor contant geld. Toeristen, incidentele reizigers en mensen die om welke reden dan ook direct zicht willen hebben op hun dagbudget, moeten met cash in de bus terecht kunnen.

‘Als het OV voor de muziek uit gaat lopen, zullen sommige reizigers zich ervan afwenden. Het ontbreken van geschikte betaalmogelijkheden kan ook leiden tot meer discussies met OV-personeel. Beide effecten zijn ongewenst’, concludeert Rover. Agressie in het OV draait volgens de reizigersorganisatie niet altijd om de aanwezigheid van contant geld. Adequate bescherming van het personeel en een grotere pakkans van de daders zijn dan ook een eerste prioriteit voor Rover.

Daarnaast moet goed gekeken worden naar andere mogelijkheden om de veiligheid te vergroten, het opbergen van geld in ontoegankelijke kluisjes of het verminderen van contant geld in de bus door de buskaartjes ook in winkels en hotels te verkopen. Rover en andere consumentenorganisaties die de brandbrief aan de politiek mede ondertekend hebben, pleiten voor een snel maar deugdelijk onderzoek naar de beste combinatie van middelen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties