19

De vanwege privacyschending principiële tegenstanders van het afstaan van vingerafdrukken voor opname in een paspoort, hebben uiteindelijk ook bij de Raad van State bot gevangen.

Wie een paspoort aanvraagt, is hoe dan ook verplicht daarvoor vingerafdrukken af te staan die worden opgenomen in een chip die het reisdocument bevat. Voor de aanvraag van een identiteitskaart geldt die verplichting niet. Dat volgt uit een uitspraak die de Raad van State woensdag heeft gedaan in zaken, aangespannen door zeven burgers die daarin werden gesteund door Vrijbit.

De zaken draaiden om de weigering van mensen om vingerafdrukken af te staan voor een identiteitsdocument, omdat ze vrezen voor veiligheidsrisico’s en inbreuken op hun privacy. In vier gevallen ging het om de aanvraag voor een paspoort, in drie gevallen om een aanvraag voor een identiteitskaart. Volgens de Raad geldt de verplichte afname van twee vingerafdrukken voor een nieuw paspoort voor iedereen gelijkelijk.

Volgens de Raad van State stonden de burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Nuth en Maastricht dan ook in hun recht toen ze weigerden de paspoortaanvragen te behandelen van mensen die geen vingerafdrukken wilden afstaan. Maar de aanvragen voor een ID-kaart in Amsterdam, Utrecht en De Fryske Marren hadden wel moeten worden behandeld, omdat vingerafdrukken daarvoor niet verplicht zijn, aldus de Raad.

De Raad oordeelt tevens dat de gemeentelijke (‘decentrale’) opslag van vingerafdrukken onder de Paspoortwet onrechtmatig is wegens strijdigheid met het recht op privacy. Begin 2014 kwam het Hof Den Haag reeds tot hetzelfde oordeel in een vergelijkbare civielrechtelijke zaak. Privacy First adviseert burgers die over een identiteitskaart met vingerafdrukken beschikken deze bij de gemeente in te ruilen voor een gratis nieuw exemplaar zónder vingerafdrukken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Raad: Vingerafdrukken in paspoort verplicht […]

Winston smith
8 jaren geleden

Ten onrechte wordt weer de indruk gewekt dat dit een gelopen strijd is. In NL zijn de rechtsmiddelen hiertegen uitgeput maar niet in Europa. De advocaat van de biometrie-bezwaarden kondigt beroep aan bij dit Europese Mensenrechten-hof in Straatsburg en geeft hier zijn visie:
http://www.amsterdamfm.nl/verschillende-overwinningen-in-de-strijd-tegen-de-vingerafdruk/