20

Een van de grootste pluimveebedrijven ter wereld, MHP uit Oekraïne, opent volgende maand een fabriek in Veenendaal. Het is een gevolg van het associatieverdrag waar een meerderheid van de Nederlanders in een referendum tegen heeft gestemd.

Het Oekraïense Myronivsky Hliboproduct (MHP) slacht, bevriest en verpakt jaarlijks 332 miljoen kippen. In heel Nederland worden zo’n 574 miljoen kippen per jaar geslacht. MHP werkt in de nieuwe fabriek in Veenendaal, een uitsnijderij, samen met vleeshandelbedrijf Jan Zandbergen. Momenteel verkeert de faciliteit in een testfase en naar verwachting zal begin juli de productie worden opgestart.

MHP heeft circa 3.150.000 euro geïnvesteerd om twee productie- en verpakkingslijnen in Veenendaal te realiseren. De productiefaciliteit heeft een oppervlakte van ongeveer 1.200 m² en is gevestigd op het terrein van Zandbergen. De komst van de megafabriek naar Veenendaal wordt vanuit de Nederlandse pluimveesector met argusogen gevolgd. Ze vrezen op oneerlijke wijze weggeconcurreerd te worden door een toevloed van goedkope Oekraïense plofkippen.

,,Wij hebben grote bezwaren tegen kip die niet aan dezelfde eisen voor milieu en dierenwelzijn voldoet als kip die hier geproduceerd wordt, maar wel wordt toegelaten”, zegt Hennie de Haan van de pluimveehoudersvereniging NVP in het Financieele Dagblad. ,,Het Landbouw Economisch Instituut heeft berekend dat de kostprijs van kip in Oekraïne 40 procent lager ligt dan hier. In de prijzen voor kip komt een race naar de bodem. Dat wordt een bedreiging voor onze primaire landbouw.”

In de aanloop naar het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne klaagden Nederlandse kippenboeren al dat de deur wijd opengaat voor kip uit Oekraïne. MHP beweert dat dit wel meevalt: de 36.000 ton kip die het zonder importheffingen mag invoeren valt in het niet bij de 12,9 miljoen ton die in de EU zelf wordt geproduceerd. Elke kilo daarboven is belast met 2,76 euro aan invoerrechten.

Het quotum zal volgens De Haan van de NVP later worden verruimd. Het steekt haar vooral dat de ,,idioot grote kippenfabriek” uit Oekraïne een ondermijning is van Nederlandse inspanningen om de productie niet grootschaliger te maken. Bovendien vreest ze dat Oekraïense kip die in Nederland wordt bewerkt een soort kwaliteitsstempel van Europees vlees krijgt. ,,Waarom zouden ze anders hiernaartoe komen, met onze hogere lonen?’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
M
7 jaren geleden

Deze regering heeft schijt aan wat de Nederlandse burger wil.
#Nexit !!

MG
7 jaren geleden
Antwoord aan  M

Lijkt in zoveel landen te gebeuren, schijt aan de burger..

Peter Wit
7 jaren geleden

Gaat de regering hier zelf ook van eten?

En de gezondheid gaat weer naar beneden!
Voorzichtig regering, straks gaat de gemiddelde leeftijd naar beneden.