21

De fractievoorzitter van de Duitse oppositiepartij Die Linke kreeg zaterdag op de landelijke partijdag in Maagdenburg een taart in haar gezicht geworpen vanwege haar standpunt inzake het asielbeleid.

Gezeten op de eerste rij luisterde Sahra Wagenknecht aandachtig naar de toespraak van Bernd Riexinger, partijchef van de socialistische Die Linke. Plotseling stapte een net geklede jongeman op haar af die vliegensvlug een bruine taart in haar gezicht drukte om vervolgens weer de benen te nemen. Wagenknecht was eventjes volledig uit het veld geslagen, waarna een partijlid haar besmeurde gezicht voor de pers afschermde met een papier.

Onderwijl wierpen actievoerders her en der in de zaal pamfletten in de lucht, ondertekend door het ‘antifascistische initiatief Taarten voor Mensenvijanden’. Daarin wordt verwezen naar recente uitspraken van Wagenknecht over de massale instroom van asielzoekers. De fractievoorzitter van Die Linke heeft eerder gesteld dat er grenzen zijn aan de opvangcapaciteit in Duitsland en dat daarom niet alle vluchtelingen tot het land toegelaten kunnen worden.

De actievoerders vergelijken in hun persverklaring Wagenknecht met Beatrix von Storch van de Alternative für Deutschland (AfD), een oppositiepartij die onder meer als eurosceptisch en conservatief te boek staat en waarmee Die Linke een ‘nationale consensus’ op asielbeleid zou hebben bereikt. De AfD-politica Von Storch pleit eveneens voor strengere toelatingseisen voor vluchtelingen. In februari van dit jaar werd ook zij in Kassel op taart getrakteerd.

Na het taartincident op de partijdag van Die Linke werd de 23-jarige man aangehouden die de taart had gegooid, maar na verhoor weer vrijgelaten. Wagenknecht liet weten zich nog te beraden over de vraag of ze aangifte zal doen. De leiding van haar partij wil dat in elk geval wel gaan doen. Partijchef Riexinger zei na het voorval ,,geen geweld te accepteren, en zeker niet tegen vrouwen!” Hij benadrukte dat Die Linke trots mag zijn intern een overeenkomst te hebben bereikt aangaande aanscherping van de asielaanvraagprocedure.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gravin Graafgraag
8 jaren geleden

Dat wil ik ook. Heerlijk zo’n taart in het gezicht en vervolgens al etend lekker met de resten in het rond smijten.

Antares
8 jaren geleden

Je kunt niet iedereen die het niet met het beleid eens is van racisme blijven beschuldigen.

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  Antares

Racisme is de nieuwe Godwin geworden.
Daarom hou ik het bij gematigd racisme.