03

President Petro Porosjenko van Oekraïne heeft vorige week een bevel ondertekend waarmee zeventien Russische journalisten tot eind 2017 de toegang tot het land wordt ontzegd.

Een groep van zeventien Russische verslaggevers en redacteuren mag de rest van dit jaar én 2017 Oekraïne niet meer in. Dat blijkt uit een decreet dat vorige week is ondertekend door president Petro Porosjenko. De journalisten in kwestie werken voor mediaconcerns die eigendom zijn van – of onder controle staan van – de Russische overheid. Het betreft onder anderen Margarita Simonyan van Russia Today TV (RT), Vitali Leibin van Russkiy Reporter magazine en Vladislav van Rossiyskaya Gazeta.

Volgens Oekraïne vormen de journalisten een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid van het land. Het decreet stelt tevens dat de journalisten terroristische activiteiten ondersteunen die in strijd zijn met de rechten en vrijheden van de burger, dat zij een bijdrage leveren aan de bezetting van gebieden en de volledige verwezenlijking van de rechten en vrijheden van de Oekraïense burgers belemmeren. Zodra zij Oekraïne proberen te betreden, worden ze tegengehouden aan de grens.

‘De Oekraïense autoriteiten moeten onmiddellijk het toegangsverbod voor de Russische journalisten intrekken en de vrijheid van de media in bescherming nemen’, aldus Human Rights Watch (HRW) vandaag in een reactie. ‘Oekraïne is terecht bezorgd over de gevolgen van de Russische propaganda, maar inperking van de persvrijheid daarop is een ongepaste reactie’, zegt Tanya Cooper van HRW. ‘Journalisten op deze manier te belemmeren in hun werkzaamheden moedigt perscensuur aan.’

Ook het Committee to Protect Journalists roept Oekraïne op de beperking per direct op te heffen. September vorig jaar ontstond ophef over een door Oekraïne opgestelde zwarte perslijst die de namen van circa 400 journalisten bevat, waaronder de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe en Ramzam Kadirov uit Tsjetsjenië. De lijst bleek samengesteld door de Oekraïense Raad voor Nationale Veiligheid en Defensie NSDCU.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eppo D.
8 jaren geleden

Journalisten op deze manier te belemmeren in hun werkzaamheden moedigt perscensuur aan? Dat is oud nieuws want dat gebeurt al jarenlang in Nederland. Het ministerie van waarheid op het mediapark bij Hilversum doet niet anders dan dat. Daar wordt al jarenlang informatie geblaat. Wat zij zeggen via radio en tv lijkt op de waarheid maar is geen waarheid en dat allemaal in opdracht van de boeven in Brussel en de ministeries in Den Haag.