05
Peter Janssen verwijdert een lans bij een stervende stier

Donderdagavond is een Nederlandse dierenactivist in de arena Campo Pequeno in Lissabon mishandeld en vervolgens gearresteerd. De man voerde in z’n eentje actie tegen een stierengevecht.

De 30-jarige Peter Janssen, geboren in Vught, klom donderdag rond 23 uur bij aanvang van een stierengevecht rond 23 uur over het hek van de arena, betrad de ring en trok daarbij zijn shirt uit. Op zijn ontblote bovenlichaam waren de teksten ‘genoeg van marteling’ en ‘respect voor dieren’ te lezen. Hij wilde zien te verhinderen dat de torero’s de stier zouden doden. Vrij snel werd hij bij de kladden gegrepen door vermoedelijk arenapersoneel en organisatoren die op hem in begonnen te slaan.

Volgens aanwezige dierenactivisten van de Vegan Strike Group op de tribune zou het geweld van een negental belagers ‘te beangstigend’ zijn geweest om aan te zien. ‘Peter werd geschopt, geslagen en zelfs gebeten. Er is geen plekje op zijn lijf dat niet is beschadigd. In de gang van de arena ging het geweld verder. Hij werd op de grond gegooid en geslagen tot hij bijna zijn bewustzijn verloor’, melden zij op Facebook.

Janssen werd vervolgens door de politie aangehouden omdat de organisator van het stierengevecht een aanklacht tegen hem had ingediend. Niet veel later werd hij weer vrijgelaten, waarna hij onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis werd overgebracht. Daar werden gedurende de nacht diverse scans gemaakt van zijn verwondingen. Peter Janssen heeft zelf ook aangifte gedaan en noemt zijn actie, mede omdat die volop aandacht kreeg in de media, ondanks zijn verwondingen geslaagd.

Het is overigens niet de eerste keer dat Janssen, die in Spanje woonachtig is, een stierengevecht verstoort dan wel wordt mishandeld. Zo sprong hij reeds vijftien maal in de ring van Spaanse arena’s, zoals Las Ventas in Madrid, dé plek voor het stierenvechten. In april wist hij een stervende stier te omarmen en enkele lansen waarmee het dier zwaar gewond was geraakt uit het lichaam te verwijderen. Vervolgens kreeg hij klappen waarna de politie een mogelijke lynchpartij voorkwam.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
kimberley pex
7 jaren geleden

Steeds meer lees ik over deze held. Hij heeft een ontzettend groot hart voor dieren ! Ik heb een enorm respect voor mensen die zich ,op wat voor ‘n manier dan ook ,inzetten tegen gruwelijk en totaal zinloos dierenleed. Dieren zijn onschuldig, en weerloos, en behoorlijk (!) in de minderheid t.o.v. mensen. Ik zeg altijd; dieren en kinderen, daar moet je met je poten vanaf blijven !