09

De duurste en meest geavanceerde oorlogsschepen van de Britse Royal Navy, Type-45 destroyers, kampen met stroomuitval omdat de motoren van de oorlogsschepen het laten afweten in warme wateren.

Dat hebben hoge medewerkers van de Britse marine toegegeven tijdens een hoorzitting in de commissie Defensie van het parlement, meldt onder andere de Daily Mail. Het gaat om zes schepen die elk zo’n miljard pond gekost hebben. Kennelijk zijn de Rolls-Royce WR 21-gasturbines van de schepen niet bestand tegen extreme temperaturen en lieten ze het verschillende malen afweten in de Perzische Golf.

De Royal Navy wilde in eerste instantie twaalf Type-45 destroyers aanschaffen maar hield het uiteindelijk bij zes. Bij fabrikant Rolls-Royce zijn geluiden te horen dat de motoren van de Type-45 destroyers zijn gebouwd zoals de Royal Navy ze bij de opdracht heeft gewenst, maar dat de omstandigheden in het Midden-Oosten ‘niet overeenstemmen met die specificaties’, zo schrijft The Guardian.

De problemen met de stroomvoorziening van de prestigieuze oorlogsschepen waren al langer duidelijk, maar werden door het Ministerie van Defensie afgedaan als kinderziekten. Zo verloor de HMS Daring in 2010 eens zijn vermogen in volle Atlantische Oceaan en moest het worden gerepareerd in Canada. Na nieuwe motorproblemen in 2012 in de Perzische Golf moest het schip worden hersteld in Bahrain.

Een officier van de Britse marine had eerder al in een e-mail, die uitlekte in de pers, gewaarschuwd dat de schepen kwetsbaar zijn voor een totale stroomuitval, waardoor ook de wapensystemen niet meer werken. De schepen zullen nu worden uitgerust met extra dieselgeneratoren, maar de reparatiekosten kunnen oplopen tot tientallen miljoenen pond.

De Britse regering is in verlegenheid gebracht door de blunder. De Schotse krant Daily Record citeert een regeringsbron: ,,We kunnen geen oorlogsschepen hebben die niet werken als het water warmer is dan dat in de haven van Portsmouth”, de locatie in Groot-Brittannië waar op de werf van BAE Systems de schepen zijn gebouwd. Een en ander verhoogt ook de druk op het defensiebudget en is mogelijk een reden tot uitstel van de bouw van nieuwe fregatten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties