13
De begin 1983 in gebruik genomen kernreactor Tihange 2, die oorspronkelijk in 2013 gesloten had moeten worden wegens beëindiging technische levensduur, moet van het huidige Belgische kabinet tot 1 april 2025 open blijven omdat er anders sprake zal zijn van stroomtekort…

De Waalse kernreactor Tihange 2 heeft zichzelf vrijdagmiddag voor de zoveelste maal in korte tijd uitgeschakeld. De oorzaak is onbekend maar zou zomaar iets te maken kunnen hebben met de overjarige leeftijd.

Rond half vier viel de centrale aan de Maas vlakbij Hoei uit nadat het veiligheidsmechanisme een onregelmatigheid zou hebben geconstateerd in de machinekamer. Deskundigen onderzoeken wat hiervan de oorzaak is geweest. Uitbater Engie Electrabel wijst erop dat het veiligheidsmechanisme deelt uitmaakt van de werking van de centrale. Die schakelt zichzelf uit wanneer een onregelmatigheid gedetecteerd wordt.

Tihange 2 is een van de twee reactoren waarbij scheurtjes in het reactorvat zijn aan getroffen. De veiligheid van de Belgische kerncentrales zijn onderwerp van voortdurende kritiek van organisaties als Greenpeace, maar ook bezorgde instanties en burgers uit de wijde omgeving. Tachtig steden en regio’s, waaronder Heerlen, Maastricht, Aken, Dusseldorf en Koblenz, bereiden juridische stappen voor om Tihange 2 onmiddellijk te laten sluiten.

Een delegatie tegenstanders van Tihange 2 komt dinsdag naar Brussel om informatie en hulp in te roepen van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Voorzitter Schulz van het EP zal bij die gelegenheid een zogenoemde ‘vragencatalogus’ in ontvangst nemen. Onder leiding van Aken vraagt de regio aan de Europese Commissie informatie ter beschikking te stellen die bekend is rondom Tihange 2.

De Nederlandse regering moet er bij België op aandringen dat de kerncentrales in Tihange en Doel worden gesloten. De Tweede Kamer vindt dat de centrales, vlak over de Nederlandse grens, een te groot gevaar vormen voor de volksgezondheid. Luxemburg en Duitsland hebben om dezelfde reden ook al aan de Belgische regering gevraagd om de sterk verouderde centrales, waarbij om de haverklap incidenten plaatsvinden, te sluiten.

Het Nederlandse kabinet moet de Belgen helpen om op een andere manier aan genoeg stroom te komen, vindt de Kamer. Zo moet een betere aansluiting op het Nederlandse net versneld worden uitgebreid. Overcapaciteit in Nederland en Duitsland zou een tekort door sluiting van de centrales kunnen opvangen. De regering moet ook een plan van aanpak maken om ongeruste inwoners van Zeeland, Noord-Brabant en Limburg beter te informeren over hun veiligheid.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties