15
De kerncentrale in Ringhals, Zweden

In Zweden is de kernstop van de baan. De centrumlinkse regering heeft met de oppositie een akkoord gesloten voor de bouw van tien nieuwe kerncentrales die de bestaande zullen vervangen.

De minderheidsregering van sociaaldemocraten en groenen besloot oktober 2014 om in 2020 een kernstop in te voeren en volledig over te schakelen op duurzame energie, maar komt daar nu op terug. De centrumrechtse oppositie roert zich steeds nadrukkelijker. Het energiebeleid wordt omgegooid en de geplande kernstop komt te vervallen. Het blijft overigens wel de bedoeling om tegen 2040 volledig over te schakelen op duurzame energie.

De ommezwaai wordt gesteund door vijf van de acht partijen in het parlement. Links, de liberalen en uiterst rechts stemden tegen. Energieproducenten Vattenfall, Eon en Forum Oy hebben zware druk uitgeoefend om de speciale kernenergiebelasting, die in 2000 was ingevoerd en Zweden jaarlijks 50 miljoen oplevert, van tafel te krijgen. Deze zal in 2019 worden afgeschaft.

De energieproducenten hebben toestemming om hun oude centrales, die gaandeweg hun 40-jarige afschrijvingstermijn bereiken, te vervangen door tien geavanceerdere. Zweden wil in 2020 volkomen onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Om die reden wordt er volop op alternatieven als waterkracht en kernenergie ingezet. In totaal heeft Zweden nu nog tien actieve kernreactoren op drie locaties: Forsmark (3), Oskarshamn (3) en Ringhals (4).

Het is niet te hopen dat de ommezwaai van Zweden onderdeel zal gaan uitmaken van een revival van kernenergie als ‘duurzame’ bron. Dat een centrumlinks kabinet ertoe over gaat, geeft te denken. Eerder pakte Groot-Brittannië al door. Kernenergie is koolstofarm aangezien over haar hele levenscyclus de CO2-uitstoot vergelijkbaar is met die van duurzame energie. Keerzijde ervan is het radio-actieve afval waarmee we toekomstige generaties mee opschepen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
joh.
8 jaren geleden

hehe ze worden slimmer.
moeten veel meer landen doen.

Albert
8 jaren geleden

Prima. Als ze het kernafval maar in hun eigen tuin begraven en hun eigen kinderenen en kindskinderen, enz. enz. tot in de eeuwigheid op die troep laten passen.

Hugo
8 jaren geleden
Antwoord aan  Albert

Met een gesmolten zout reactor kun je het huidige kernafval hergebruiken

Walther Walraven
8 jaren geleden

Ik zou graag zien dar er thoriumcentrales worden gebouwd. Een uraniumcentrale is kwetsbaar, rampen of aanslagen hebben jarenlange gevolgen, zoals nu in Japan. Met thorium is dat probleem een factor 1000 kleiner. Dat geldt ook voor het afval.
Kosten productie all-in per kwh thorium € 0,025 tegen fossiel nu € 0,045 en duurzame stroom nu: zon € 0,10 (PV) en wind € 0,075 (land) – € 0,15 (zee); waterkracht minder dan € 0,01.
Technologisch kan PV € 0,04 per kwh worden. Molens kunnen nauwelijk goedkoper. Bovendien is de opslag nu nog duur. daarnaast moet de bestaande fossiele capaciteit gehandhaafd worden vanwege de oneenparigheid van vraag en aanbod.

EnaMaas
8 jaren geleden

Ik ben hier absoluut tegen, en begrijp de Zweden niet. Maar is het voor de energie voorziening of in 1e instantie de plutonium voorraden aanvullen?