16
Bloemenzee in Dhaka op de plaats waar op 26 februari 2015 de Amerikaanse suculiere blogger Avijit Roy werd vermoord

Na 47 gruwelijke lynchpartijen van andersdenkenden lijkt de overheid van Bangladesh eindelijk serieus jacht te maken op moslimextremisten.

Sinds vorige vrijdag zijn er in het Aziatische land Bangladesh ruim 8.000 mensen opgepakt in het kader van een grote antiterreurcampagne. De arrestaties zouden een reactie zijn op een serie moorden die wordt toegeschreven aan moslimterroristen en al ruim een jaar aan de gang zijn. De aanhoudingen werden verricht op grond van specifieke aanklachten, zoals verboden wapenbezit, narcotica of andere delicten.

Directe aanleiding voor het ingrijpen van de overheid lijkt overigens niet de afslachting van 47 andersdenkenden te zijn, maar de recente moord op de vrouw van een prominent lid van de anti-terreureenheid. De daders van deze moord, vijf mannen die ervan verdacht worden lid te zijn geweest van de terreurbeweging Jamaat-ul-Mujahideen, werden in de loop van vorige week door de politie doodgeschoten.

De arrestaties moeten een einde maken aan de terreuraanslagen tegen hindoes, boeddhisten, christenen, homo’s, seculiere bloggers en anderen die door extremistische moslims als vijanden van de islam worden beschouwd. Sinds begin vorig jaar werden zeker 47 mensen om die reden vermoord, meestal op gruwelijke wijze met hakmessen op de openbare weg. Die moorden hebben tot grote woede, maar ook tot veel angst geleid in het overwegend islamitische land.

Een aantal van de moorden is opgeëist door Islamitische Staat of Ansar-al Islam, dat gelieerd is aan al-Qaida, maar de regering in Dhaka blijft hardnekkig ontkennen. Die legt de schuld bij extremistische groeperingen die banden zouden hebben met de BNP, de belangrijkste oppositiepartij. De BNP beschuldigt de regering er weer van dat die de moorden gebruikt om de oppositie te muilkorven.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

We kunnen inmiddels wel spreken van een wereldwijd stageplekken tekort.