a_hologram_for_the_king

De Amerikaanse zakenman Alan Clay moet in Saudi-Arabië een deal zien af te sluiten met koning Abdullah inzake de verkoop van een holografisch systeem. In deze absurdistische komedie is hoofdrolspeler Tom Hanks het meest aansprekende element.

De film opent briljant met een surrealistische scène waarin Alan het klassieke popnummer Once in a Lifetime van Talking Heads zingt. Hij vraagt zich af hoe hij zijn prachtige huis en echtgenote heeft kunnen verliezen. Beiden verdwijnen in blauwe rook. Regisseur Tom Twyker breekt de scène af om Hanks in een vliegtuig te tonen die wakker wordt gemaakt door een luidruchtige islamitische oproep tot gebed.

In een paar seconden wordt zodoende geschetst hoe Alan naar het Midden-Oosten is gereisd om een deal af te sluiten met koning Abdullah. Tegelijkertijd worstelt de man met een grote crisis in zijn persoonlijke leven. A Hologram for the King is een verfilming van het gelijknamige boek van Dave Eggers uit 2012 en speelt zich grotendeels af in een onvoltooide woestijnstad. Daar wacht Alan eindeloos lang op zijn koninklijke gastheer om zaken mee te doen.

Dit is een film over de fatsoenlijke vijftiger Alan die gebukt gaat onder frustraties en onzekerheden. Hij vecht voor zijn laatste kans om nog wat van zijn leven te maken. Maar daar, in de desolate woestijn, wordt zijn geduld zwaar op de proef gesteld. Alan is overgeleverd aan de grillen van zijn Arabische gastheer. De film is een intrigerende parabel over hoe het Westen speelbal is geworden van de Arabieren, een reflectie van de neergang van de Verenigde Staten.

In een flits wordt getoond hoe Alan bij zijn vorige werkgever een schare werknemers moest ontslaan, banen die ver weg werden verscheept. In een snel veranderende wereld vervliegen zekerheden. A Hologram for the King gaat daar niet al te diep op in. Het is juist de terloopse en suggestieve wijze waarop dit verbeeld wordt die indruk maakt. De zakenman wordt vertolkt door Tom Hanks. Deze acteur zet op uitnemende wijze de mengeling van frustratie en optimisme van zijn personage neer.

Alan laat zich overigens niet uit het veld slaan. Welgemoed ondergaat hij de soms vernederende situaties waarin hij terecht komt. En dat in de intense hitte van de woestijn. Eigenlijk is Tom Hanks zo’n beetje de enige acteur die weg kan komen met een dergelijke rol. Hij weet altijd schijnbaar moeiteloos de balans tussen drama en komedie te vinden. De gortdroge absurdistische humor van de film past hem perfect.

Goed beschouwd gebeurt er niet veel in de film. Desondanks is A Hologram for the King uiterst aangenaam om te ondergaan. Regisseur Twyker en acteur Hanks leveren topwerk af, dat is voldoende.

Ulrik van Tongeren

A Hologram for the King (Paradiso Film, 2016), vanaf 16 juni in de bioscopen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties