18

Er is sprake van een lichte daling van het kernwapenarsenaal in de wereld, maar dat proces verloopt veel te langzaam. Daarentegen willen de negen machten hun massavernietigingswapens moderniseren.

Het kernwapenarsenaal in de wereld neemt af, van 15.850 kernkoppen begin 2015 tot 15.395 in 2016. Dat blijkt uit jaarcijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Deze afname is voornamelijk een gevolg van het feit dat Rusland en de VS, die samen meer dan 93 procent van alle massavernietigingswapens bezitten, hun voorraad strategische kernwapens verder hebben teruggebracht.

Ondanks het bilaterale ontwapeningsverdrag (het tweede START-verdrag) dat in 2011 inging, verloopt de vermindering van het aantal kernwapens echter veel te langzaam, oordeelt het SIPRI. Terwijl geen van de negen usual suspects – Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea – bereid is zijn bestaande kernwapens nu of in de nabije toekomst op te geven.

Integendeel, alle kernmachten zijn van zins hen huidige arsenaal te moderniseren. Zo wil de VS 348 miljard dollar hieraan spenderen in de periode 2015-2024. Uit sommige schattingen blijkt dat de modernisering van het Amerikaanse nucleaire arsenaal in de komende dertig jaar meer dan 1.000 miljard dollar zal gaan kosten, meldt het SIPRI. Over de kosten die Rusland zal maken is vooralsnog niets bekend.

Het Amerikaanse voornemen toont de enorme invloed en macht van de wapenfabrikanten aan ten opzichte van de politiek. President Obama riep april 2009 in Praag nog op tot een kernwapenvrije wereld, maar het Amerikaanse wapenarsenaal is gedurende tijdens zijn ‘leiderschap’ minder afgenomen dan onder welke andere president ook, constateert het SIPRI. Obama nam na zijn toespraak in Praag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst.

China, India en Pakistan lijken de modernisering van het kernwapenarsenaal aan te willen grijpen dat te willen uitbreiden. Noord-Korea heeft naar schatting genoeg splijtstoffen voor ongeveer tien kernkoppen, maar het is onduidelijk of het land operationele wapens heeft, aldus het SIPRI. Alle kernmachten blijven de voorkeur geven aan nucleaire afschrikking als hoeksteen van hun nationale veiligheidsstrategie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rob
8 jaren geleden

Het AANTAL kernwapens mag dan misschien zijn teruggebracht…maar is dat ook het geval met aantal KERNKOPPEN?
In de jaren tachtig hadden raketten slechts één kernkop…inmiddels is bekend. dat een enkele raket wel tie kernkoppen kan hebben, die elk een ander doel kunnen “targetten”.
Zo willen de Yankees de wapens op Volkel (b61) gaan upgraden…betekent dat, dat elk afzonderlijk wapen meerdere
KOPPEN krijgt?

knarfist
8 jaren geleden
Antwoord aan  rob

Kernwapens zijn zowiezo outdated virussen en bugs en religie zijn de wapens vandaag de dag.
De wapenindustrie loopt jaren vooruit.
We leven enkel opdat het hullie zo uit komt.

ali jansen
8 jaren geleden
Antwoord aan  rob

Ik wil wel graag een reaktie zien op de vraag van Rob van 16/06 of er bij de ”modernisering” van de rotkernwapens nu meerdere koppen op elke raket komen.