20

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft winkels en gemeenten er nogmaals op gewezen dat er wettelijke eisen zijn die gelden wanneer zij gebruik maken van wifi-tracking.

Het volgen van mensen via het wifisignaal van hun mobiele apparaat maakt een grote inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer. ,,Gegevens van burgers komen in bestanden terecht waaruit bijvoorbeeld valt af te leiden waar zij waren, wanneer en wat hun winkelgedrag is”, zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), tot voor kort College bescherming persoonsgegevens (Cbp) geheten.

De Autoriteit Persoonsgegevens doet de oproep omdat steeds meer bedrijven en organisaties melden dat ze van wifi-tracking gebruik gaan maken. Daarbij wordt op basis van de wifi-functie van een mobiele telefoon het unieke identificatienummer van die telefoon vastgelegd. Op die manier kan bijvoorbeeld worden gevolgd welke route mensen door een winkel afleggen of hoe mensenstromen door een bepaald gebied lopen.

Winkels maken gebruik van wifi-tracking om bedrijfseconomische informatie te genereren: hoeveel mensen passeren de winkel, hoeveel bezoekers gaan de winkel in en hoelang blijven zij op een bepaalde plaats in de winkel. Gemeenten en evenementenorganisatoren zetten de techniek bijvoorbeeld in om loopstromen in kaart te brengen en bij te houden hoe lang bezoekers op een bepaalde plaats verblijven.

Voor winkels en bedrijven geldt dat zij de gegevens binnen 24 uur onomkeerbaar moeten anonimiseren of vernietigen. In de openbare ruimte moeten de gegevens zelfs direct onomkeerbaar worden geanonimiseerd. De AP meldt dat wifi-tracking alleen mag worden uitgevoerd als dat wettelijk is toegestaan, bijvoorbeeld door toestemming aan mensen te vragen. Dat gebeurt nu niet, of onvoldoende, en mensen worden ook niet geïnformeerd over dat een partij ze via hun smartphone volgt.

Citytraffic is één van de commerciële bedrijven die burgers via hun smartphone volgt. Het bedrijf werkt samen met dertig gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De verzamelde data wordt verkocht aan onder andere gemeenten en winkels. Maar in Rotterdam en Utrecht hangen bijvoorbeeld geen waarschuwingsbordjes in de winkelstraten. Citytraffic hangt zelfs scanapparatuur op in steden zonder de betreffende gemeenten in te lichten, meldt  RTL Z.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties