27

Dinsdag tot en met donderdag verwelkomt Amsterdam delegatieleden van een groot aantal schurkenstaten voor een genoeglijk militair maritiem onderonsje in congrescentrum de RAI. Stop Wapenhandel protesteert.

Het is alweer een poosje geleden dat Amsterdammers in actie kwamen tegen de aanwezigheid van militaire wapenproducenten op een beurs annex conferentie in de hoofdstad. In 2005 was het twee keer raak met de ITEC en UDT wapenbeurzen, die gepaard gingen met protestacties. Voormalig burgemeester Cohen sprak zich openlijk uit tegen de bijeenkomsten, terwijl Reed Elsevier, organisator van ITEC, haar handen er vanaf trok.

April 2006 werd er geprotesteerd bij de hoofdingang van de marinebasis Kattenburg vanwege de maritieme Marelec wapenconferentie. In juni van dat jaar voerden vredesactivisten en antimilitaristen actie tegen de wapenconferentie NOC die plaatsvond in de Industrieele Groote Club op de Dam. Sindsdien bleef het wat militaire wapenbeurzen en tegengeluiden betreft stil in de hoofdstad, tot aan vandaag.

Onderzoeks- en actiegroep Stop Wapenhandel slaat alarm vanwege de internationale Maritime/Air Systems and Technologies (MASTwapenbeurs/-conferentie die morgen, woensdag en donderdag plaatsvindt in de RAI. Volgens de organisatie van de maritieme wapenbeurs bevordert MAST ‘het debat onder experts in de domeinen oppervlaktewater, onderzee, en Air & Space, resulterend in nieuwe perspectieven op toekomstige ontwikkelingen’, zo omschrijft men het gladjes.

Maar bij Stop Wapenhandel weten ze wel beter. Mede op uitnodiging van de Koninklijke Marine komen delegaties uit landen die mensenrechten schenden naar Nederland’, meldt de actiegroep maandag. Ze doelen op Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten die in oorlog zijn met Jemen en in dat land oorlogsmisdaden plegen. Onder de aanwezige bedrijven in de RAI bevinden zich tevens producenten van clustermunitie (o.a. Textron) en van onderdelen voor het gebruik van kernwapens (o.a. ThyssenKrupp).

Ook de Turkse defensie is van de partij, ernstig verwikkeld in een oorlog met de eigen Koerdische bevolking en leverancier van illegale wapens aan IS-strijders en andere terreurgroepen in Syrië. Tevens verwelkomt MAST delegaties uit landen met een militair regime, zoals Thailand, en landen waar sprake is van interne gewapende conflicten, denk aan de Filipijnen. Wat Stop Wapenhandel betreft zijn wapenbeurzen niet welkom in Amsterdam. Woensdagavond wordt er geprotesteerd, verzamelen 19 uur bij de hoofdingang van de RAI aan het Europaplein.

De lokale politieke partijen SP en GL willen komende woensdag een spoeddebat in de gemeenteraad over de kwestie. In de Tweede Kamer hebben leden van de SP, D66 en PvdA schriftelijke vragen gesteld aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken en Hennis van Defensie over de aanwezigheid van de Saoedische delegatie die op uitnodiging van de Koninklijke Marine de wapenbeurs bezoekt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties