28

Zo’n tweehonderd Groningers hebben dinsdagavond een enorm kabaal gemaakt buiten het provinciehuis in de hoofdstad. Minister Kamp voerde er gesprekken over gaswinning.

Kamp was in het provinciehuis aanwezig voor overleg met bestuurders en maatschappelijke organisaties over de gaswinning in de provincie, maar ook over het omstreden tracé voor een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en de stad Groningen. Buiten het gebouw werd de noodklok geluid, stevig op trommels geslagen en klonken vele fluitjes. Met het herrieprotest werd minister Kamp duidelijk gemaakt dat de gaskraan verder of zelfs helemaal dicht moet.

Bij het vertrek van Kamp kwam het tot schermutselingen nadat jongeren voor zijn auto gingen staan. De dwarsliggers werden door agenten van de Dienst Beveiligen en Bewaken (DBB) met zachte hand naar de kant van de weg gedreven. Het protest was een initiatief van een nieuw samenwerkingsverband van onder meer de Groninger Bodem Beweging, Groningers in Opstand, Houd Groningen Overeind, GroenFront!, Onze Klei en Milieudefensie. De coalitie wil dat Groningers weer veilig kunnen wonen en werken, zonder aardbevingen.

Minister Kamp zal naar alle waarschijnlijkheid het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen opvolgen, namelijk om de komende jaren niet meer dan 24 miljard kubieke meter gas te winnen in Groningen. De verwachting is dat het kabinet hier vrijdag een beslissing over neemt. Kamp had de gaswinning voor dit jaar al teruggeschroefd naar 27 miljard kuub na een uitspraak van de Raad van State. Het Staatstoezicht op de Mijnen noemt die hoeveelheid onverstandig en adviseert om terug te gaan naar 24 miljard kuub.

Dinsdagavond grepen tegenstanders van de nieuw aan te leggen 380 kilovolt hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en de stad Groningen, het bezoek van Kamp aan om op hun beurt hun grieven te uiten. Ze vinden de door de minister aangewezen route ‘achterhaald en schadelijk voor landschap, natuur en de leefbaarheid in het gebied’. Volgens de partijen zijn de masten maximaal 60 meter hoog, 27 meter breed en staan ze 350 meter uit elkaar. ‘Het wordt hekwerk van de Eemshaven naar Stad.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
knarfist
8 jaren geleden

Niet in mijn achtertuin.
En goudzoekers motte we al helemaal niet!