29

Nadat eerder de rechtbank in Amsterdam een negatief oordeel velde inzake een bodemprocedure tegen vrijplaats ADM, heeft nu ook het Gerechtshof een ontruiming afgewezen.

Woensdag deed het Gerechtshof in Amsterdam uitspraak in het hoger beroep dat Chidda BV had aangespannen tegen een negatief vonnis in kort geding, waarbij de door de het vastgoedbedrijf gevorderde ontruiming van het ADM-terrein in Amsterdam-West was afgewezen vanwege de twijfelachtige ontwikkelingsplannen. Eerder werd eenzelfde eis in een door Chidda ingezette bodemprocedure afgewezen, waartegen eveneens beroep is aangetekend.

Chidda BV kocht het ADM-terrein in 1997 met als opgegeven doel er een scheepswerf te vestigen. Kort daarop werd het terrein gekraakt. Sindsdien wonen er meer dan honderd mensen en zijn er veertig bedrijven en stichtingen gevestigd. Vorig jaar sloot Chidda huurovereenkomsten af met Koole Maritiem BV die het terrein en bijbehorende waterperceel wil gaan benutten als scheepswerf en haven. Om de huurovereenkomsten te kunnen nakomen, is ontruiming van het terrein noodzakelijk.

Keer op keer maken de bewoners van vrijplaats ADM duidelijk dat Chidda geen vastomlijnd plan heeft voor het terrein dat past binnen de beperkende bestemming van het koopcontract dat zij getekend hebben. Die bestemming, ooit door de gemeente Amsterdam ingebracht, zorgt ervoor dat speculatie uitgesloten wordt. Volgens het ADM is Chidda er met haar plannen enkel op uit om die beperking geschrapt te zien waardoor de grondwaarde verdrievoudigt en het vastgoedbedrijf incasseert.

En juist dat laatste schiet de bewoners in het verkeerde keelgat. ‘Het terrein wás van de gemeente, die heeft het begrijpelijkerwijs voor een spotprijs overgedragen aan de destijds noodlijdende ADM werf. Om die reden moet een meerwaarde terug naar de gemeente en niet naar een malafide BV’, zo stellen de bewoners. De gemeente houdt zich vooralsnog afzijdig, maar heeft er volgens de ADM groot financieel belang bij zelf op korte termijn in te grijpen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties