30
Milieuactivisten bevestigen een spandoek op het dak van de kolenoverslag OBA in de Amsterdamse Westhaven

Tientallen milieuactivisten hebben vrijdag geprotesteerd bij de kolencentrales in de Eemshaven en Geertruidenberg en de kolenoverslag in Amsterdam. Actienetwerk Wij Stoppen Steenkool eist sluiting vóór 2020.

Vrijdagochtend rond 6 uur bestormden veertig milieuactivisten van het netwerk Wij Stoppen Steenkool de OBA Bulk Terminal in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Op deze locatie worden kolen overgeslagen, bestemd voor de Hemweg centrale op steenkoolworp afstand. Werknemers van OBA wisten aanvankelijk te voorkomen dat een aantal actievoerders gebruik kon maken van de trap die leidt naar het dak van de terminal. Anderen slaagden erin een laadkraan te bezetten.

Anderhalf uur later voerde de politie overleg met de actievoerders, maar kreeg van hogerhand geen fiat om onmiddellijk over te gaan tot ontruiming vanwege de moeilijkheidsgraad. Rond 11.30 volgde een ultimatum: vrijwillig de bezetting opheffen, anders zou men overgaan tot aanhoudingen. Maar de bezetters hielden stand. Tegen 16 uur had de politie de meeste actievoerders aangehouden, maar het los knippen van vast geketende bezetters bovenin de 40 meter hoge laadkraan duurde wat langer. Er zijn 19 personen aangehouden voor huisvredebreuk, rond 23 uur kwam de laatste arrestant vrij.

31
De Eemshaven in Groningen

In de Groningse Eemshaven heeft een tiental actievoerders tevergeefs geprobeerd de kranen van de RWE-kolencentrale te bezetten. Zij werden aan de poort op hardhandige wijze tegengehouden door beveiligers. Later in de ochtend posteerden zij zich bij de Borkum-veerterminal aan de overkant van de Eemshaven met het spandoek ‘If you don’t shut it down, we will!’. ,,Wij bevechten kolencentrales, niet de mensen’’, verklaart een van de actievoerders.

32
Protest bij de Amercentrale in Geertruidenberg

In het Brabantse Geertruidenberg slaagde een tiental actievoerders daarentegen wél in om rond 8 uur het terrein van de Amercentrale te betreden. Maar hier was de politie er snel bij om hen weer te verwijderen. Hierop besloot men het protest voor de ingang voort te zetten in de vorm van een blokkade. ,,Daardoor kon er niet worden gewerkt en konden vrachtwagens het terrein niet op of af”, meldt een van de actievoerders. De politie hield een persoon aan die zijn ID-kaart niet toonde, of kon tonen.

Het netwerk Wij Stoppen Steenkool wil dat alle kolencentrales in Nederland nog voor 2020 worden gesloten en dat een einde wordt gemaakt aan de doorvoer van steenkolen via de havens in Rotterdam en Amsterdam. Exact een jaar geleden oordeelde een rechter dat de Nederlandse staat te weinig doet om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. De CO2-uitstoot moet volgens het Urgenda-vonnis in 2020 met 25 procent verminderd zijn ten opzichte van 1990.

‘De overheid is wettelijk verplicht om het vonnis in de klimaatzaak uit te voeren. Eerder al riepen 64 hoogleraren het kabinet hiertoe op’, aldus Wij Stoppen Steenkool. ‘Met het oog op de urgentie van de klimaatcrisis achten wij het zowel noodzakelijk als legitiem om een stap verder te gaan, van publiek protest naar burgerlijke ongehoorzaamheid. Dit betekent dat wij onze lichamen zullen inzetten op de plekken waar verandering het hardste nodig is.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties