34
Ahmet Nesin, Şebnem Korur Fincancı en Erol Önderoğlu in de rechtbank van Istanbul, voorafgaande hun veroordeling tot gevangenisstraf

Wereldwijd wordt momenteel de aandacht gevraagd voor het lot van Şebnem Korur Fincanci, een vooraanstaand journaliste en mensenrechtenactiviste die afgelopen week in een Turkse cel belandde.

     door Nizam Cabbar

Sinds 20 juni worden wetenschapster, mensenrechtenactiviste en schrijfster Şebnem Korur Fincanci, Erol Önderoğlu, vertegenwoordiger van Reporters Without Borders (RWB), en journalist Ahmet Nesin gevangen gehouden in Turkije. Zij worden verdacht van het bedrijven van terreurpropaganda, verschaffing van steun aan terroristische activiteiten en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

In werkelijkheid zijn de drie gearresteerd vanwege hun deelname aan een vreedzame actie op 3 mei, World Press Freedom Day, uit solidariteit met het maatschappijkritische dagblad Özgür Gündem. Om dezelfde reden worden op 27 juni nog eens vier journalisten voorgeleid in de rechtbank van Istanbul. Özgür Gündem is nog een van de weinige media die trouw is gebleven aan het principe van kritische journalistiek en waarvan de redactie derhalve principieel weigert met de Turkse staat, regering en regime samen te werken.

  Terrorisme-wetgeving

De ‘verdenking’ en ‘aanklacht’ op grond waarvan bovengenoemde drie werden opgepakt en gevangengezet, zijn in essentie dezelfde als die op grond waarvan alle tot nu toe gevangen zittende journalisten, schrijvers, academici, kunstenaars, advocaten en activisten zijn opgepakt. Met dank aan onder andere de met alle geweld in stand gehouden ‘terrorisme-wetgeving’ die na de militaire coupe van 12 september 1980 werd geïntroduceerd.

Het betreft hier wetgeving die ingevoerd is om, dwars door het pseudo-parlementaire Turkse systeem heen, een fascistische dictatuur uit te kunnen oefenen, alle democratische waarden en de daaruit voortvloeiende rechten en vrijheden aan de laars te lappen en alles in het werk te stellen om optimaal de belangen van de rijke en machthebbende minderheid te kunnen dienen.

De onderdrukking, uitschakeling en als het kan vernietiging van de media die toebehoren aan het volk is een van de meest misdadige maatregelen om burgers hun recht op vrije nieuwsgaring te ontnemen. Het uiteindelijke doel is de totale uitschakeling van de democratische oppositie en algehele onderwerping van het volk aan het kapitalistische systeem, de fascistische dictatuur en de neoliberale, oorlogszuchtige binnen- en buitenlandpolitiek!

In dat perspectief dienen de schendingen van humanitaire en democratische rechten gezien te worden, alsmede de detentie van bovengenoemde drie personen. Met dat inzicht en bewustzijn, en met de overtuiging en verantwoordelijkheid die daaruit voortvloeien, komen mensen in beweging om het systeem, de machthebbers en het regime een halt toe te roepen. Mensen uit diverse geledingen nemen daar aan deel, waaronder vele strijdbare vrouwen.

  Solidariteit

Şebnem Korur Fincanci, president van de Human Rights Foundation of Turkey (HRFT), is een van de tienduizenden vrouwen die op dappere wijze, met het risico in de gevangenis te belanden en zelfs met gevaar voor eigen leven, opstaan en zich verzetten tegen iedere vorm van onderdrukking en vernedering van de vrouw en het volk. Het is dan ook niet voor niets dat ook deze vrouwen door velen zo geliefd en gerespecteerd worden.

Dat blijkt onder meer uit het feit dat de studenten van de Universiteit van Istanbul waar prof. dr. Şebnem Korur Fincanci aan verbonden is, alsmede studenten van andere universiteiten, acties voeren om de eis tot vrijlating van Fincanci kracht bij te zetten. Ook jongerengroepen, vrouwengroepen, wetenschappers, journalisten, advocaten en mensen van uiteenlopende sectoren tonen zich solidair.

Niet alleen in Turkije zelf maar ook in het buitenland krijgt Fincanci steun. In het rijtje van solidaire organisaties bevinden zich mondiale en continentale organisaties zoals WAN-IFRA (World Association of Newspapers and News Publishers), EJN (Ethical Journalism Network), GEN (Global Editors’ Network), ECPMF (European Centre for Press and Media Freedom) en RSF (Journalisten Zonder Grenzen).

De solidariteit blijft toenemen en sorteert een positief effect op de strijd voor democratie in Turkije. Het soort democratie dat ook voor het Koerdische volk recht op zelfbeschikking en zelfbestuur inhoudt!

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nizam Cabbar
7 jaren geleden

Prof. dr. Fincanci: “Hoe meer wij de solidariteit vergroten, hoe dichter wij samen de vrijheid zullen naderen.”

Wetenschapster, mensenrechtenactiviste en schrijfster prof. dr. Sebnem Korur Fincanci werd samen met schrijver Ahmet Nesin en journalist Erol Onderoglu opgepakt. De drie werden eenzaam opgesloten in een gevangenis in Istanboel, omdat zij mee hadden gedaan aan een solidariteitsactie voor het regeringscritische dagblad Ozgur Gundem. Onder druk van protestacties in en buiten Turkije en van zowel nationale als internationale solidariteit zijn de drie recentelijk vrijgelaten.

In haar verklaring sprak Sebnem Korur Fincanci haar dank uit aan het publiek en legde uit waarom solidariteit van groot belang is. “Hoe meer wij de solidariteit vergroten, hoe dichter wij samen de vrijheid zullen naderen.” Aldus prof. dr. Fincanci.

https://www.youtube.com/watch?v=GGwu1yckWjw