37

Ondanks een gebrek aan voldoende steun onder de lidstaten verlengt de Europese Commissie deze week de vergunning voor glyfosaat met achttien maanden.

Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Andriukaitis dinsdag meegedeeld na afloop van een bijeenkomst van de Europese Landbouwministers in Luxemburg. De vergunning van glyfosaat verstrijkt eind deze maand. De Commissie probeerde maandenlang om het veelgebruikte basisproduct in onkruidverdelgers opnieuw te vergunnen maar vond nooit voldoende steun onder de lidstaten.

Vrijdag nog ondernam de Commissie een vergeefse poging om de lidstaten achter een tijdelijke vergunning voor achttien maanden te scharen. Bij gebrek aan eensgezindheid onder de lidstaten komt het uiteindelijk de Commissie toe om een beslissing te nemen. ,,De Europese Commissie zal haar wettelijke verplichtingen naleven, we hebben een deadline op 30 juni”, zei Andriukaitis.

Binnen achttien maanden zal het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) een advies uitbrengen over de risico’s van glyfosaat voor de volksgezondheid. Eerder oordeelde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dat glyfosaat allicht niet kankerverwekkend is. Milieuorganisaties betwisten dit en betogen dat de Commissie het voorzorgsprincipe in acht moet nemen en het basisproduct van de Europese markt moet weren.

Glyfosaat is sinds 2002 het meest gebruikte basisproduct in de onkruidverdelgers Roundup, Bayer Clear-up en Pokon Stop. De Europese Commissie wilde aanvankelijk de vergunning voor toepassing binnen Europa met vijftien jaar verlengen, maar daartegen rees de afgelopen maanden protest bij milieu- en gezondheidsorganisaties. Die willen een totaalverbod vanwege de mogelijke kankerverwekkende en hormoonverstorende werking van glyfosaat.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
8 jaren geleden

Steeds weer hetzelfde verhaal. Niemand is voor, maar wij doen het toch.