02

Als het aan burgemeester Aboutaleb ligt kunnen Rotterdammers op 30 november via internet laten weten wat zij van het raadsplan vinden om de komende vijftien jaar 20.000 betaalbare huurwoningen te slopen.

Actiecomité Woonreferendum Rotterdam heeft binnen het daarvoor beschikbare 13.591 handtekeningen opgehaald voor een volksraadpleging. Met het referendum wordt gestemd over de woonvisie van wethouder Schneider die 20.000 sociale huurwoningen wil slopen. Burgemeester Aboutaleb adviseert de gemeenteraad het raadgevend woonreferendum plaats te laten vinden op woensdag 30 november.

Het stemmen verloopt voornamelijk via internet. Dat is volgens Aboutaleb namelijk ‘goedkoper dan het plaatsen van stemhokjes’, zo schrijft hij in een advies aan de gemeenteraad. Om digitaal te kunnen stemmen hoef je slechts gebruik te maken van DigiD. Om mensen zonder internet tegemoet te komen, komen er enkele stemhokjes in de stad te staan waar men met hulp van ‘ambtelijke ondersteuners’ gebruik kan maken van een tablet…

Het is een hoogst opmerkelijk privacygevoelig voorstel, al was het alleen maar omdat internetstemmen nog niet eerder is vertoond in Nederland. En niet zonder reden. In landen als Frankrijk, Noorwegen en Estland wordt al langer van deze mogelijkheid gebruik gemaakt, maar dat gaat veelal gepaard met technische (lees: kostbare) problemen. Bovendien is er kans op chantage, fraude, verstoring van verkiezing en het publiceren van informatie over de beveiliging van het stemsysteem.

Ook sluit je burgers die om privacyredenen geen gebruik wensen te maken van internetstemmen uit van de volksraadpleging. De mogelijkheid om via een formulier te stemmen moet altijd open blijven. Kortom, er zullen toch eerst een of meerdere serieuze experimenten op dit terrein moeten plaatsvinden alvorens je besluit een gemeentelijk referendum via internet te laten verlopen. Komende donderdag spreken de fracties van de Rotterdamse raad zich uit over het advies van hun burgemeester. Bezint eer gij aan internetstemmen begint.

Lees ook update:
Raad Rotterdam wijst internetstemmen af

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Otto Takes
7 jaren geleden

De Estse overheids-IT schijnt de beste ter wereld te zijn. Maximale privacy bescherming en “onhackbaar”. Geen problemen met stemmen gelezen.

Martin
7 jaren geleden
Antwoord aan  Otto Takes

Het stemmen is vast het probleem niet. Het stemgeheim, dat wel.

nieuwsgrazer
7 jaren geleden
Antwoord aan  Otto Takes

Otta Takes, lees wat Ronald Prins vandaag in de Volkskrant zegt over de veiligheid van internetstemmen, ook in Estland:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/-teveel-risico-s-aan-digitaal-stemmen-bij-rotterdams-referendum~a4333272/

7 jaren geleden

Als je een beetje de ‘voorverkiezingen’ in de VS volgt dan lusten de honden er geen brood van.
Clinton die Sanders helemaal weg fraudeert met allerlei trucs waar Rutte nog van kan leren. Die kon alleen maar stemhokjes wegcijferen. Hillary maakt het o.a. met stemcomputers helemaal te bont. NEEN dus!