03

Een Oostenrijks bedrijf is geschorst vanwege illegale houtkap in oerbossen in Roemenië, het laatst overgebleven territorium van beren en wolven in Europa.

Op 23 juni schorste de FSC (Forest Stewardship Council) de certificering van ‘duurzaam hout’ afkomstig van het Oostenrijkse bedrijf Holzindustrie Schweighofer. Het besluit volgde nadat Environmental Investigation Agency (EIA) acht maanden geleden het rapport Stealing the Last Forest publiceerde waarin banden tussen het Oostenrijkse houtbedrijf en illegale houtkap en corruptie in Roemenië worden aangetoond.

Een undercover-video van de Britse tak van de internationale natuurorganisatie EIA was de druppel die de emmer deed overlopen. FSC heeft aangekondigd dat het ook de samenwerking met Quality Austria opschort, de duurzame toezichthouder die de activiteiten van Schweighofer had moeten controleren. Beide schorsingen zijn tijdelijk totdat nader onderzoek in september meer duidelijk verschaft.

Tot vorige week nog werd het FSC-duurzaamheidslabel op hout aangebracht dat op illegale wijze verkregen werd in de Karpaten, nationale parken en andere beschermde gebieden in Roemenië. Deze bossen zijn de enige overgebleven plekken in Europa waar nog beren, wolven en lynxen voorkomen. Ook in Roemenië loopt een strafonderzoek tegen Schweighofer nadat de autoriteiten 100.000 kubieke meter illegaal gekapt hout hadden aangetroffen in een van de drie Roemeense vestigingen.

Het World Wildlife Fund (WWF) in Oostenrijk heeft eveneens een klacht ingediend voor het niet naleven van de Europese afspraken rond houtkap. Sinds de lopende onderzoeken in Roemenië heeft Schweighofer de activiteiten deels verlegd naar buurland Oekraïne, een land met geen al te beste reputatie als het op houtkap en -handel aankomt. Er verschijnen berichten dat er illegaal hout gekapt wordt in de verboden zone rondom Tjernobyl dat door Japan zou worden afgenomen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De Woeste Burger
7 jaren geleden

Een aantal jaren geleden in Gabon (west-africa) geweest. Daar zijn vooral Franse bedrijven bezig met illegale houtkap. Op het moment dat ik er was waren de bomen met een bepaalde diameter al op dus werd dan maar begonnen met de kap van bomen met een kleinere diameter. Over Gabon hoor je weinig maar dit is al heel lang bezig …