05

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voornemen van het kabinet om in NAVO-verband troepen te sturen naar de grenzen van Oost-Europa om de Russische ‘dreiging’ tegen te gaan.

Het voornemen van de PvdA en VVD om Nederlandse militairen te sturen naar een van de vier NAVO-bases in Polen en de Baltische staten kreeg dinsdag bijval van D66 en het CDA. De oppositiepartijen SP en PVV zijn tegen, al zouden er nog twijfels zijn bij laatstgenoemde partij. Het is nog onduidelijk hoeveel militairen Nederland beschikbaar stelt. Volgens de NOS gaat het om circa tweehonderd militairen die onder Duits bevel in Litouwen worden gestationeerd.

Eind deze week beslist de NAVO over de inzet van 4.000 militairen in Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. De vier bataljons zijn bedoeld als duidelijk signaal dat de NAVO bereid is om elk lid van het bondgenootschap te beschermen. Canada, Groot-Brittannië en Duitsland leiden de bataljons, samen met de VS als dominante aanvoerder. Sinds het einde van de Koude Oorlog (1945-1992) zijn er niet zoveel NAVO-militairen paraat geweest in Oost-Europa.

VVD-Kamerlid Ten Broeke vindt het belangrijk om af en toe met de spierballen te rollen richting Poetin. Daar hoort ook de bereidheid bij om troepen te regelen. Hij noemt tegenover een politiek verslaggever van de NOS de NAVO-top eind deze week dan ook historisch. ,,Nu een oude vijand zich af en toe als tegenstander ontpopt, die ook nog eens landen inpikt, denk ik dat een aantal NAVO-leden de behoefte heeft aan een garantie van veiligheid.”

Ook de PvdA vindt het belangrijk dat de NAVO alert is op provocaties van de Russen en zich ook laat zien. ,,Het bondgenootschap hoort bij de NAVO”, zegt Kamerlid Servaes. ,,Het is dus een goed idee dat we militairen paraat hebben, en dat ze in de buurt van de grenzen van het NAVO-grondgebied zijn.” D66-Kamerlid Sjoerdsma benadrukt dat de landen aan de oostgrens geruststellende maatregelen nodig hebben.

Rusland is niet blij met de toenemende militaire aanwezigheid van de NAVO in Centraal- en Oost-Europa. De afgelopen weken oefenden duizenden Amerikaanse legervoertuigen en militairen in Polen en de Baltische staten. De Russische president Poetin zag dat als een provocatie van zijn land. Hij kondigde op zijn beurt aan dat de zijn krijgsmacht de paraatheid zal verhogen. Nog meer instabiliteit in de wereld, daar zaten we nu écht op te wachten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
KlaasErnst MEIJER
7 jaren geleden

Uitstekend!

Wegens veel vermoeidheid agv chemoGIF (zgn “therapie”) kan ik helaas weinig steun bieden.

Harold Mulder
7 jaren geleden

Let maar op, Amerika bedenkt wel weer iets om met hun vele leugens een oorlog uit te lokken met Rusland. Het is ongelofelijk honds brutaal waar dat vervloekte Amerika hun arrogantie vandaan haalt om te doen en laten wat ZIJ dicteren om de hele wereld in handen te krijgen. En dat achterlijke Nederland loopt altijd blind achter dat land aan.

Bij mijn weten bericht de NOS hier nauwelijks over (ik kijk die pro Amerika propaganda niet meer), niet begrijpende dat Europa de pineut zal zijn als het echt tot een oorlog komt.
Net als de stroom aan ‘vluchtelingen’ vanuit o.a. het Midden Oosten. Amerika veroorzaakt de rotzooi, Europa krijgt de ellende en Amerika steekt geen poot uit. Die willen alleen maar oorlog, oorlog en nog meer oorlog.

En Europa volgt, doet niks en praat alles goed wat die Amerikaanse terroristen wereldwijd aanrichten.

Ik mag vooral hopen dat Amerika snel ten onder gaat.

Hendrik de Observator
7 jaren geleden

Wat opvalt is dat juist de partijen VVD en D66 royaal gesteund door de leeghoofd PVDA die o.a. onze defensie en politie volledig ten gronde hebben gericht, en die als brave schoothondjes achter s`werelds grootste agressor Amerika aanhuppelen VOOr stemmen. De door deze partijen heden ten dage zo verguisde Babyboomers herinneren zich vast nog wel de politiek van het gebroken geweertje en die weten ook nog wel hoe dat afgelopen is in de jaren 1933 tot en met 1945. Los van de zogenaamde vluchtelingen tsunami die mede door de USA is veroorzaakt, staan we nu ben ik bang voor weer aan de vooravond van wat waarschijnlijk de grootste genocide ooit zal worden in Europa. En dan laten we de schoothobndjes in den Haag daar VOOR stemmen? Schandalig, dat noemt zich “VOLKS” vertegenwoordigers.