06

Rotterdammers maken voor het stemmen bij het aankomende woonreferendum gewoon gebruik van potlood en papier. De Rotterdamse gemeenteraad stemde donderdag vrijwel unaniem tegen internetstemmen.

Burgemeester Aboutaleb had het voornemen om inwoners over het woonreferendum op 30 november, dat onder meer gaat over de sloop van 20.000 sociale huurwoningen, thuis te laten stemmen via internet met gebruikmaking van DigiD. Voor mensen zonder DigiD wilde hij enkele fysieke stemlocaties opzetten. Een motie van GL zorgt ervoor dat van het omstreden plan wordt afgeweken. Nagenoeg alle fracties stemden met de motie in, meldt RTV Rijnmond.

Actiecomité Woonreferendum Rotterdam heeft binnen de daarvoor beschikbare termijn 13.591 handtekeningen opgehaald voor een volksraadpleging. Met het referendum wordt gestemd over de woonvisie van wethouder Schneider die 20.000 sociale huurwoningen wil slopen. In een advies aan de gemeenteraad stelde Aboutaleb de invoering van internetstemmen voor, waar Ravage al de nodige kanttekeningen bij plaatste, met name op het gebied van bijkomende veiligheidsrisico’s.

Ook Ronald Prins, voorzitter van de deskundigengroep Elektronisch Stemmen, wees het voorstel af. Hij gaf in de Volkskrant aan dat het systeem van thuisstemmen via DigiD niet veilig is vanwege het risico van kwaadaardige software op de computers van burgers. Met een DDOS-aanval kan het hele proces worden ‘gefrustreerd’ en er is mogelijkheid tot manipulatie door hackers. Prins noemde ook de controle achteraf als risico.

In Trouw gaf Jan van Dijk, hoogleraar aan Universiteit Twente en verbonden aan het Center for e-Government Studies, aan dat elektronisch stemmen meer nadelen dan voordelen heeft. In Rotterdam zou lang niet iedereen gebruik maken van DigiD, waardoor de drempel om te kiezen voor velen verhoogd wordt. Ook Van Dijk vermoedt dat DigiD niet helemaal veilig is en noemde bij zijn argumentatie de waarschuwingen van het College Bescherming Persoongegevens (CBP), de voorganger van Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daarover.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties