08
De Duitse Evangelische Kerk in Berlijn hoopt met Godspot met name jongeren naar de kerk te lokken

Bezoekers van een groot aantal protestantse kerken in Berlijn kunnen binnenkort gratis gebruik maken van wifi hotspots, de zogenoemde Godspots.

Een religieus gebedshuis zou vandaag de dag toch wel een van de laatste plekken moeten zijn waar je in stilte tot bezinning kunt komen. Dit gaat binnenkort niet langer op voor Berlijn alwaar de Evangelische Kerk begonnen is met het installeren van gratis wifi in 220 kerkgebouwen in en rondom de Duitse stad. De protestantse gemeenschap hoopt op die manier meer mensen de kerkgebouwen zullen bezoeken en in contact komen met het geloof en de Bijbel.

Bij de Evangelische Kerk begon men zich zorgen te maken over de sterke afname van gelovigen. De gratis wifi service wordt als een mogelijke oplossing voor dit probleem gezien. De wifi-hotspots hebben de godslasterige en bespottelijke naam Godspots toebedeeld gekregen. Ook buiten de kerkgebouwen kunnen mensen gebruik maken van deze wifi service. Er zijn plannen om volgend jaar het draadloze internet uit te breiden naar 3.000 kerken, buurthuizen en religieuze instellingen.

De Duitse Evangelische kerk komt met het initiatief een jaar voordat de vijfhonderdste verjaardag wordt gevierd van het beroemde protest van kerkhervormer Maarten Luther tegen de praktijken van de katholieke kerk. Is er dan geen verzet tegen Godspot vanuit de kerkgemeenschap, zou je denken. Is het wenselijk dat mensen tijdens de kerkdienst gaan zitten bellen, gamen, internetten, snapchatten, etc.? Druist dat niet in tegen het geloof?

Werner Thiede, hoogleraar theologie aan de universiteit van het Duitse Erlangen-Nürnberg, vindt het in elk geval maar niks. Hij noemt Godspot theologisch noch ethisch te rechtvaardigen en dat de kerk ‘op de verkeerde weg is’. De Evangelische Kerk stimuleert volgens hem dat ‘nog meer mensen in beslag worden genomen door het internet, hetgeen niet voor rust en diepgang zorgt.’ Ook waarschuwt Thiede voor de gezondheidsrisico’s die de straling van wifi-apparatuur kan veroorzaken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties